ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: «Ναι» στην επιτάχυνση των εμβολιασμών- «Όχι» σε πρόσθετους περιορισμούς

14:54 - 25 Ιουν 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: «Ναι» στην επιτάχυνση των εμβολιασμών- «Όχι» σε πρόσθετους περιορισμούς
Για δημοσιογραφικές υπερβολές μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τις πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία για αντιπαράθεση με την καγκελάριο Μέρκελ αναφορικά με την απόφαση της Ελλάδας να δέχεται εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως μόνο με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να είναι ασφαλείς οι πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ πράγματι αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ και έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίσουμε και άλλα» σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα μπουν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός», τόνισε. «Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», υποστήριξε ανοίγοντας τη  συνέντευξη τύπου.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία, διότι αντιμετωπίζεται με πλήρη εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία όσοι κινδύνεψαν από τον κορονοϊό δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», τόνισε. 

«Όσοι έχουν νοσηλευτεί, διασωληνωθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν αποφύγει ενδεχομένως αυτή τη δυσάρεστη και τραγική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για το πώς θα επηρεάσουν οι μεταλλάξεις τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων ο πρωθυπουργός απάντησε «λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Όπως είπε, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αυτοί που θέλουν εμβολιάζονται, επομένως «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά ώστε να προσεγγίσουμε πολίτες που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση». 

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

«Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός», απάντησε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα lockdown το φθινόπωρο σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο στόχος «ό,τι ανοίγει να μην κλείνει». «Αλλά εξαρτάται από όλους μας», πρόσθεσε.

«Εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε ως κυβέρνηση», σημείωσε επίσης επαναλαμβάνοντας πως θα φτάσουμε στο στόχο μας. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών», είπε αναφέροντας πως καταλαβαίνει όσους αρχικά εξέφρασαν ένα αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Τους κάλεσε μάλιστα να κοιτάξουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Μπορώ να δεχτώ κιόλας ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αρνητές», είπε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους, δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας πως έχει μεγαλύτερη δυσκολία με όσους θεωρούν πως θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι για να μην το κάνουν οι ίδιοι. «Αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά», είπε.

Εντός Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε. «Το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις, τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια, πολύ σύντομα, ίσως έχουμε εκταμιεύσεις και μέχρι τα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος με τη δυνατότητα της χώρας μας να προωθήσει αυτούς τους πόρους και για το τεράστιο αναπτυξιακό όφελος, κυρίως στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας που θα έχει το σχέδιο Ελλάδα 2.0».

Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

«Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Είπα στον Τατάρ πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά

«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη, κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:56 - 25 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.