ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σδούκου: Οι βασικοί άξονες του νέου «Εξοικονομώ»

19:39 - 29 Ιουν 2021 | Πολιτική
Σδούκου: Οι βασικοί άξονες του νέου «Εξοικονομώ»
Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ» ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:

  • Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα, παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα
  • Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα, μακροχόνια ανεργία, αναπηρία, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες. Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά Περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο - υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες». Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα, οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου. Στόχος για τον επόμενο κύκλο, όπως εξήγησε, είναι «να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να 'πέσουν' στην αγορά μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση». Τα δημόσια κτίρια "είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε" πρόσθεσε.

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας, «στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα, όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.