ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγιωτόπουλος: Τελικός στόχος να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες

18:09 - 13 Ιουλ 2021 | Πολιτική
«Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι, που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες», στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, που διοργανώνεται στο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα.

«Σύντομα», συμπλήρωσε, «είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης».

Στη συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις από τους υπουργούς που συμμετείχαν σχετικά με τις πρωτοβουλίες PESCO, οι οποίες αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, CARD, που σχετίζεται με την παρακολούθηση των αμυντικών σχεδίων των κρατών-μελών και EDP για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, από κοινού με τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε: «Όλοι μαζί, ενώνουμε δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε project που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτούν διαφορετικές ικανότητες». Χαρακτήρισε «απαραίτητη προϋπόθεση» την αναγνώριση των διαφορετικών προκλήσεων ασφαλείας που επηρεάζουν την Ευρώπη και συμπλήρωσε: «Σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας». «Τελικός στόχος», δήλωσε, είναι «να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.