ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Εκτός κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ΜμΕ- Περιφέρειες

10:53 - 16 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Χαρίτσης: Εκτός κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ΜμΕ- Περιφέρειες
«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην πραγματική οικονομία σε όλη την χώρα το πώς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας» επισήμανε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, ότι «αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση είναι μια λίστα έργων η οποία όμως δεν συγκροτεί ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, εφ’ όσον δεν χαράσσει πολιτικές σε σημαντικά πεδία της οικονομίας όπως είναι η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός τομέας και οι Περιφέρειες.

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σχεδιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως «η Γαλλία που μεταφέρει πόρους ανά περιφέρεια, η Ισπανία που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των μικρομεσαίων, η Πορτογαλία που ιδρύει ειδική αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα αναλάβει όλο τον σχεδιασμό του προγράμματος». Ο κ. Χαρίτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει «παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας και όχι εκτίναξη των εισαγωγών, όπως έγινε στο παρελθόν».

«Στον αντίποδα, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι πόροι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να περνούν μόνο μέσω των συστημικών Τραπεζών» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης «γεγονός που οδηγεί την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός χρηματοδότησης».

«Η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητη την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η οποία θα μπορούσε να έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου» τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Πρόσθεσε τέλος ότι «η επιλογή της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας ad hoc μονάδας στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εμπειρία αναπτυξιακών πολιτικών, η οποία θα διαλυθεί μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η θεσμική γνώση και η επιχειρησιακή ικανότητα να μην έχει συνέχεια». «Η απουσία θεσμικής μνήμης είναι δομικό πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.