ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Αρκετό το πακέτο μέτρων για να αποφύγουμε τοπικά lockdown

14:36 - 17 Ιουλ 2021 | Πολιτική
O αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο Open, για το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, που μόλις ξεκίνησε.

«Κάνουμε μία προσπάθεια μαζί με την Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάμε με κινητές μονάδες τουΕΟΔΥ για κατ' οίκον εμβολιασμούς, σε σημεία απομακρυσμένα (χωριά των Αγράφων), και έχει δρομολογηθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για ευπαθείς ομάδες», είπε, και σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας των εμβολίων. «Έχουμε αρκετά εμβόλια για να στελεχώσουμε τις κινητές μονάδες», εξήγησε.

Για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, ο Στ. Πέτσας εξήγησε ότι, «η ανάγκη εμβολιασμού είναι η ίδια, όπου κι αν εργάζεται κάποιος. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση». Όπως εξήγησε ο υπουργός, το θέμα του εμβολιασμού είναι «αξιακό και ηθικό».

Για το ζήτημα που εγείρεται με τους ελέγχους, από τους ίδιους τους υπαλλήλους στα καταστήματα εστίασης και τούς χώρους ψυχαγωγίας, ο υπουργός εξήγησε ότι «Είναι προσωρινή ανάγκη για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Το διάστημα το καλοκαιριού είναι πολύ σημαντικό για τον εμβολιασμό. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τα μέτρα το φθινόπωρο».

Θα γίνουν απολύσεις εργαζόμενων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν; Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, την επόμενη εβδομάδα αλλά, όπως εκτίμησε, «η εργατική νομοθεσία παρέχει πολλές ευελιξίες και η απόλυση είναι στο τελευταίο στάδιο. Μέχρι αυτό υπάρχουν άλλες λύσεις». Ποιες είναι οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή, για τους ανεμβολίαστους δημόσιους υπαλλήλους; «Η αναστολή εργασίας δεν είναι ποινή, είναι κίνητρο για να εμβολιαστεί κανείς. Δεν χρειάζεται να πάμε από την αρχή σε μόνιμη λύση, δηλαδή σε απόλυση», απάντησε και έκρινε ότι, στις συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, ίσως επιταχυνθεί ο εμβολιασμός τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο Στ. Πέτσας είπε ότι υπάρχουν πολλές μορφές ευελιξίας και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, όπως η τηλεργασία.

Περιμένουμε τοπικά lockdown σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων; «Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για να συζητάμε. Το πακέτο μέτρων που λάβαμε για εστίαση και ταξίδια με πλοία είναι αρκετό», σημείωσε και επισήμανε για την αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε, τις τελευταίες μέρες, ότι προέρχεται «από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Αυτό θα αρχίσει να ισορροπεί χάρη στους ελέγχους σε πλοία και αεροδρόμια».

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.