ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θύελλα» από τα περιοριστικά μέτρα στο Νησί των Ανέμων

19:35 - 17 Ιουλ 2021 | Πολιτική
«Θύελλα» από τα περιοριστικά μέτρα στο Νησί των Ανέμων
Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται στη Μύκονο από τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου (17/7), έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης που προκαλεί αντιδράσεις. "Κόντρα" κυβέρνησης αντιπολίτευσης και γκρίνια από τους επιχειρηματίες και την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού των ανέμων.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη από την Πέμπτη (15/7) σημάνει συναγερμό για τη Μύκονο, αλλά λίγο περίμεναν τόσο σύντομα τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου η μουσική απαγορεύθηκε σε όλα τα μαγαζιά, ενώ και η κυκλοφορία στο νησί θα επιτρέπεται μόνο έως τη 1 π.μ.

"Παγωμάρα" και αντιδράσεις

Η απόφαση είναι αλήθεια πως "πάγωσε" τους επιχειρηματίες του νησιού, αλλά και τον δήμαρχο, ο οποίος κάνει λόγο για άδικη απόφαση.

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας, σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «άδικα» μέτρα εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Κούκας ανέφερε στην ανάρτησή του ότι τα μέτρα «στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Επιχειρηματίες του νησιού αναφέρουν ακόμα πως τα κρούσματα που καταγράφονται στη Μύκονο είναι πράγματι πολλά, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που πραγματικά επικρατεί. Συγκεκριμένα, έχουν ανακοινωθεί 268 κρούσματα σε μία εβδομάδα, αλλά οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται πως τα νούμερα προκύπτουν από επισκέπτες, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν ήδη φύγει από τη Μύκονο. Επισημαίνουν ακόμα πως οι εμβολιασμοί στο νησί αγγίζουν το 90% και είναι άδικο να τιμωρείται το νησί, αν τα μέτρα για τον τουρισμό δεν είναι επαρκή, όπως τονίζουν με νόημα.

Πολιτική θύελλα

Οι αποφάσεις για τη Μύκονο, όμως, προκάλεσαν τριβές και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα social media σχολίασε πως Το lockdown στη Μύκονο αποτελεί πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη να απαντά σε υψηλούς τόνους, με προσωπικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα.

O ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας πως "Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, αν αναζητά ψεύτες, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη - αν τον πετύχει σε κανένα τριήμερο - που έχει πανηγυρίσει ότι νίκησε τον κορονοϊο δέκα φορές και άλλες τόσες έχει ρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία στα βράχια".

Αγωνία και σε άλλα νησιά

Την ίδια ώρα η είδηση για τα μέτρα στη Μύκονο, ασφαλώς και απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά περισσότερο απασχολεί άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, που εμφανίζουν επίσης έξαρση κρουσμάτων. Σε Πάρο, Σαντορίνη, Ίο και Κρήτη έχουν πάρει το μήνυμα και γίνονται προσπάθειες "συμμόρφωσης", ώστε να αποφευχθούν ανάλογα μέτρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 17 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.