ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πελώνη: Στόχος είναι να πείσουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν

14:08 - 20 Ιουλ 2021 | Πολιτική
«Το πλαίσιο που θα κατατεθεί στις επόμενες ημέρες, αφορά τα πεδία της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης της ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής και θα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση», ανέφερε μιλώντας σήμερα (20/7) στο Πρώτο Πρόγραμμα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως εξήγησε το πλαίσιο αυτό αφορά τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και τις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Για την κατηγορία που αφορά στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από την 16η Αυγούστου θα αρχίσουν να τρέχουν οι χρόνοι για την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους και η  1η Σεπτεμβρίου είναι το ορόσημο για τις δομές υγείας.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τους ελέγχους των ταξιδιωτών και στους τουριστικούς προορισμούς, η ίδια επέμεινε ότι «έλεγχοι γίνονται από το λιμενικό στις ακτοπλοϊκές και πρέπει ο καθένας να ελέγχει τον εαυτό του και να φροντίσει να τηρεί τα μέτρα. Το λέω αυτό γιατί στην Μύκονο, το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζόμενους στην ψυχαγωγία και σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν σε αυτό, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να εμβολιαστούν και αυτό που περιορίστηκε μέχρι τις 26 Ιουλίου στην Μύκονο  είναι η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Η πληρότητα στην Μύκονο είναι στο 95% οπότε δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία περ4ι ακυρώσεων από την αντιπολίτευση. Μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλούσε η ολιγωρία της κυβέρνησης και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι η ασφάλεια και για τους τουρίστες και για τους κατοίκους των περιοχών. Όπου υπάρχει ζήτημα υπάρχουν σημειακές παρεμβάσεις, ανα κατηγορία κινδύνου και ανά έξαρση και έχουμε πει ότι όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε».

Σε σχέση με τα ξενοδοχεία καραντίνας, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως ενισχύονται συνεχώς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου προκειμένου να διευκολυνθούν κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών ωστόσο, σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε πως προστίθενται κλίνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους 54 άνδρες της ΕΜΑΚ που τίθενται εκτός υπηρεσίας, καθώς η διορία για τον υποχρεωτικό τους εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είπε ότι «αντικαθίστανται» και διευκρίνισε πως φεύγουν από την συγκεκριμένη υπηρεσία οι άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς με την υποχρεωτικότητα προβλεπόταν ότι αν δεν ολοκλήρωναν τον εμβολιασμό τους, δεν μπορούν να βρίσκονται σε αυτή την υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών, διότι μπορεί η λειτουργία της υπηρεσίας να διαταραχθεί σοβαρά αν αρρωστήσουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Για την αναστολή εργασίας στους πολίτες που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά δεν θα προχωρήσουν σε αυτόν, η κ. Πελώνη υποστήριξε εκ νέου πως «θα είναι αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών,  επ’ αόριστον και θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος είναι να πείσουμε τους πιο δύσπιστους. Βεβαίως ελπίζουμε  ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ και ότι θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, εφόσον χειρίζονται ευπαθείς συμπολίτες μας».

Για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, επεσήμανε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη άσκηση, με το εμβόλιο της Pfizer να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους μεταφοράς και φύλαξής τους και γι’ αυτό αποφασίστηκε η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους είπε ότι «δεν μιλάμε για απαγορεύσεις, βρισκόμαστε σε μια συνθήκη πανδημίας, ο υγειονομικός κίνδυνος υπάρχει ακόμα, έχει ενσκήψει και η μετάλλαξη Δέλτα και ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους δεν είναι ο ίδιος.  Υπάρχουν διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπου σαφώς ο υγειονομικός κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους».

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αφορούν στο έργο της κυβέρνησης, η κ. Πελώνη, ανέφερε πως είναι λογικό οι πολίτες να έχουν μια κόπωση, «εγώ μένω στο ότι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση που κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες κρίσεις. Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, δημοσκόπηση στο Πρώτο Θέμα της Marc δείχνει τεράστια αποδοχή στις μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης και ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και εκτός του φάσματος των ψηφοφόρων της».

Κλείνοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο και τις εξαγγελίες του Τούρκο Προέδρου, «δυστυχώς, ακούσαμε τις σημερινές εξαγγελίες και τις χθεσινοβραδινές θέσεις του κ. Ερντογάν περί 2 κρατών. Είναι σαφές ότι καταπατούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Αμμοχώστου και όλη η ρητορική αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού με βάση την διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προφανώς, είναι εξαγγελίες και προσπάθειες για την ανατροπής της προοπτικής μιας επίλυσης στην βάση της διεθνούς νομιμότητας που μας βρίσκουν αντίθετους και προφανώς είναι απορριπτέα η λύση των 2 κρατών. Μεταβαίνει και ο ΥΠΕΞ αύριο στην Κύπρο, είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διπλωματικές απαντήσεις στις εξαγγελίες που βρίσκονται σε αντίθεση και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα γίνει αποτίμηση και θα προχωρήσουμε στις διπλωματικές κινήσεις που έχουμε στην διάθεση μας στα φόρα που απαιτείται προς απάντηση σε αυτές τις εξαγγελίες».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.