ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης- Αναστασιάδης: Συντονισμένες δράσεις για διπλωματική ασπίδα στον Ερντογάν

20:22 - 20 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης- Αναστασιάδης: Συντονισμένες δράσεις για διπλωματική ασπίδα στον Ερντογάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις προκλητικές εξαγγελίες Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Υπενθυμίζεται πως από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου και παράλληλα κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω της περιουσίες τους στα Βαρώσια!

Οι δηλώσεις σήμαναν άμεσα συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών ξεκίνησαν άμεσα διεθνείς επαφές με ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ αλλά και Ρωσία.

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, με την οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει πως θέση της Ουάσινγκτον είναι η επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.