ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό- Πάγωμα ή αύξηση;

07:55 - 26 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Ώρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό- Πάγωμα ή αύξηση;
Με βασικό θέμα τον κατώτατο μισθό συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, θα καταθέσει την εισήγησή του για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει και επεξεργαστεί τις εισηγήσεις από τους κοινωνικούς φορείς και ήρθε η ώρα να λάβει τις αποφάσεις για το τι θα πράξει. Αν θα κρατήσει δηλαδή τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ (ή 558,22 ευρώ το πληρωτέο ποσό στον εργαζόμενο) ή αν θα τον αυξήσει, έστω οριακά.

Με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός θα επανερχόταν στα 750 ευρώ το 2021, ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα. Η κυβέρνηση έχει παγώσει ήδη τη διαδικασία αύξησης και τώρα καλείται εκ νέου να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη αύξηση άμεσα, αλλά θα υπάρξει πρόταση για συνάρτηση του μισθού με την ανάπτυξη, κάτι που είχε εισηγηθεί και πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.

Για το άμεσο μέλλον, τα βασικά σενάρια είναι δύο

  1. Πάγωμα του μισθού των 650 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2022
  2. Οριακή αύξηση 

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί το σενάριο της οριακής αύξησης έναντι του παγώματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση στον κατώτατο μισθό κοντά στο 2%. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης των 10 – 15 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 660 – 665 ευρώ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η αύξηση θα ισχύσει άμεσα, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος και είναι το πιθανότερο σενάριο ή αν θα υπάρξει ειδική ρήτρα ώστε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022.

Ασφαλώς, αναμένεται και η εισήγηση για το τι θα ακολουθήσει και ποιες είναι οι προοπτικές των μισθών τα επόμενα χρόνια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.