ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή-Παραπληροφόρηση:Ειδική συνεδρίαση για το ρόλο της παιδείας στην αντιμετώπισή της

15:33 - 27 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Βουλή-Παραπληροφόρηση:Ειδική συνεδρίαση για το ρόλο της παιδείας στην αντιμετώπισή της
Ειδική συνεδρίαση για το ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στην παραπληροφόρηση και στα fake news διοργανώνεται την προσεχή Πέμπτη στις 16:00 από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, Βασίλη Διγαλάκη.

Ο κ. Διγαλάκης επισημαίνει ότι σκοπός της συνεδρίασης είναι να αναδειχθεί η σημασία του ψηφιακού γραμματισμού και της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, που, σύμφωνα και με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση, δεδομένου του ότι καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη Media Literacy Index 2021 (27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες), ενώ συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη από τις 5 ομάδες ταξινόμησης, μαζί με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης σημειώνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ζήτημα υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, που, βέβαια, λόγω των ποικίλων fake news και αντιεπιστημονικών απόψεων που κυκλοφορούν εδώ και επτά μήνες, ως έναν βαθμό εμποδίζεται και οδηγεί μερίδα του πληθυσμού σε αρνητική στάση.

Στην εν λόγω συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν ως ομιλητές ειδικοί/εμπειρογνώμονες ούτως ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον των μελών της Επιτροπής, οι κ.κ. Renee Hobbs, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, Μιχαήλ Μπλέτσας, ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Νικόλαος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρύσα Λάζου, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.