ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδαλιάς: Δεν υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις-20 ενάερια μέσα διαθέσιμα ταυτόχρονα

14:27 - 10 Αυγ 2021 | Πολιτική
Χαρδαλιάς: Δεν υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις-20 ενάερια μέσα διαθέσιμα ταυτόχρονα
Για πρώτη φορά έπειτα από 8 ημέρες πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης. Σε υψηλούς τόνους, υποστήριξε πως δεν υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις. Τι είπε για τα εναέρια μέσα και τις καταγγελίες πως στην Εύβοια δεν δόθηκε η αρμόζουσα προσοχή. Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες πως η φωτιά ξέφυγε εν μέσω άπνοιας.

Σε ερώτημα για τις αραιές ρίψεις στην Εύβοια και το πόσα τελικά εναέρια μέσα διαθέτει η Ελλάδα ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ως εξής:

Έχουμε 73 αεροπλάνα (χάθηκε ένα πρόσφατα στη Ζάκυνθο), από αυτα τα 7 είναι μεταφοράς προσωπικού. Μένουν περίπου 66. Από αυτά, παραπάνω από 20 βρίσκονται σε σημεία ελέγχου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε για παράδειγμα και να πάρουμε ένα ελικόπτερο από την Καβάλα να το στείλουμε στην Εύβοια. 

Μένουν λοιπόν 45 εναέρια μέσα από τα οποία πρέπει κάποια να συντηρούνται και να ανεφοδιάζονται. Μένουν συνεπώς, περίπου 20 κάθε φορά που μπορούν να πετούν ταυτόχρονα".

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα πως τις τελευταίες ημέρες στην Εύβοια έχει πολύ καπνό και γι' αυτό δεν μπορούν να πετούν τα εναέρια μέσα και πράγματι έχει δίκιο ο κόσμος. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς απέρριψε τις καταγγελίες από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Εύβοια ότι η Πολιτική Προστασία επέλεξε να σώσει την Αττική, θυσιάζοντας τη Λίμνη. Όλες οι δυνάμεις κινήθηκαν άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές και πως ήταν αδύνατο να υπάρξουν μεγαλύτερες δυνάμεις στην Εύβοια. Όπως είπε, ακόμη κι έτσι, πέντε εναέρια μέσα έσπευσαν στην Εύβοια.

Στην κριτική για το αντιπυρικό σχέδιο που είχε διαφημίσει τον Ιούνιο η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η χώρα ήταν απόλυτα έτοιμη, αλλά το φυσικό φαινόμενο πρωτοφανές: "586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες. Ο αριθμός είναι πρωτοφανής", σημείωσε και πρόσθεσε: "Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Κάθε ημέρα αντιμετωπίζαμε σχεδόν 100 πυρκαγιές".

Ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε και τις κατηγορίες πως οι πυρκαγιές στην Αττική ξέφυγαν εν μέσω άπνοιας, παρουσιάζοντας στοιχεία που κάνουν λόγο για ριπές έξι μποφόρ τις κρίσιμες ώρες.

Σε γενικές γραμμές δήλωσε πικραμένος από την κριτική που δέχεται όσο για την παραίτησή του είπε πως αυτή βρίσκεται μόνιμα στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

"Κάθε σπίτι για εμάς είναι μια μαχαιριά, όμως, είναι βέβαιο πως δώσαμε μία μεγάλη μάχη", τόνισε κλείνοντας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 10 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.