ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Debate» Μητσοτάκη- Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο

10:33 - 12 Αυγ 2021 | Πολιτική
«Debate» Μητσοτάκη- Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο
Η SZ παρουσιάζει σύντομο πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού και η ZEIT φιλοξενεί συνέντευξη του κ.Τσίπρα. Και τα δυο δημοσιεύματα έχουν ως αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στη σελίδα των κύριων σχολίων της δημοσίευμα με τον τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης» και χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως ένα διαχειριστή κρίσεων χαμηλών τόνων. Η εφημερίδα επισημαίνει πως «διατήρησε το χαμηλό προφίλ του και στην παρούσα κρίση των πυρκαγιών και ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις». Το άρθρο υπενθυμίζει λίγο παρακάτω τις πυρκαγιές στο Μάτι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε αναθέσει στον Γερμανό ειδικό οικολόγο πυρκαγιών Γκέοργκ Γκολντάμερ τη σύνταξη πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής.

«Τότε έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι... Δεν υπήρξε συστηματική εκκένωση από τις αρχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης επαίνεσε την έκθεση και δήλωσε πως το κόμμα του θα βασιστεί σε αυτό το σχέδιο όταν έρθει στην κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια πολλών ανθρώπων για την αποτυχία της κυβέρνησης στην καταστροφή στο Μάτι έπαιξε ρόλο στη νίκη του στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019.  Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει όμως τώρα την κατηγορία ότι τις προηγούμενες εξαγγελίες του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης ακολούθησαν λίγες πράξεις. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εκκενώσεις και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από αέρος και παραμέλησε την μακροπρόθεσμη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο έδαφος και την πρόληψη των πυρκαγιών».

Η εφημερίδα, σύμφωνα με την DW, αναγνωρίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει στον πρωθυπουργό ότι του λείπουν οι ειδικές γνώσεις» και παραθέτει μια σειρά θέσεων που είχε αναλάβει και σχετίζονταν με το περιβάλλον ενώ στο τέλος παραθέτει και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ «όσον αφορά την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ο Μητσοτάκης προσπαθεί για μια σχετικά εποικοδομητική συνεργασία: ‘Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουμε΄. Μέχρι στιγμής, η μάλλον συμβιβαστική στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί».

ZEIT : «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη σελίδα της με τίτλο «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής» και μια σειρά φωτογραφιών από τα μέτωπα των πυρκαγιών. H εφημερίδα επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο περιβαλλοντικά θέματα και ρωτά γιατί δεν υπάρχει ένα σημαντικό κόμμα Πρασίνων. Ο κ.Τσίπρας απαντά πως οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 80 πάντα περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους θέματα περιβάλλοντος και συμπληρώνει: «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την εκλογική της νίκη το 2009 σύστησε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο καταργήθηκε από τους συντηρητικούς. Το αναβιώσαμε όταν ήμουν πρωθυπουργός και ήμασταν αυτοί που φέραμε τη Συμφωνία των Παρισίων στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Λιγο παρακάτω παραδέχεται πως «γενικά πολλές ευρωπαϊκές συζητήσεις διεξάγονται με μικρή καθυστέρηση στην Ελλάδα» και επισημαίνει πως τόσο η γεωργία όσο και ο τουρισμός εξαρτώνται άμεσα από τη φύση. Στην ερώτηση εάν εξ αυτής της ανάγκης θα αλλάξει και ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος απαντά: «Νομίζω πως ναι. Υπάρχει η απαίτηση η πολιτική να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή. Νιώθουν ανασφάλεια. Καταλαβαίνουμε πως και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αλλάξουμε το στιλ μας».

Όσον αφορά τις αιτίες των φετινών πυρκαγιών απαντά πως «είχαμε επτά συνεχόμενες ημέρες πολύ υψηλές θερμοκρασίες» ενώ αναφέρεται και στο σχέδιο Γκολντάμερ που προτάθηκε μετά την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει «ένα κεντρικό συμβούλιο πρόληψης και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όμως η σημερινή κυβέρνηση έβαλε το σχέδιο στο συρτάρι και δυόμισι χρόνια δεν έκανε τίποτα». Τέλος, ο κ.Τσίπρας προτείνει έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.