ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργαντάς-Πυρόπληκτοι: Άμεσα τα πρώτα χρήματα-Απλή αίτηση, χωρίς γραφειοκρατία

15:00 - 18 Αυγ 2021 | Πολιτική
Γεωργαντάς-Πυρόπληκτοι: Άμεσα τα πρώτα χρήματα-Απλή αίτηση, χωρίς γραφειοκρατία
«Σε λίγες ώρες θα λειτουργεί η πλατφόρμα arogi.gov.gr για να δοθεί η πρώτη αρωγή τους πυρόπληκτους και η εκταμίευση θα γίνει πολύ άμεσα. Θα είναι ουσιαστικά μια προκαταβολή για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές έως τις 13 Αυγούστου», επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας σήμερα (18/8) το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η πρώτη αρωγή, όπως σημείωσε, θα αφορά αυτούς που έχουν πρόβλημα με τις οικίες τους οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές (συνολικά 1.500 σπίτια με τα έως τώρα στοιχεία), τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που έχουν πολυετείς καλλιέργειες. Θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι σε Αττική, Εύβοια και σε όλες τις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, με μια απλή αίτηση και με μια μικρή περιγραφή της ζημιάς, οι δικαιούχοι διεκδικούν τα ποσά που έχουν προκαθοριστεί. «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος του μεγέθους της ζημιάς σε αυτό το στάδιο, αλλά μια διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια, όταν γίνει ο έλεγχος θα προσδιοριστεί και το ύψος της αποζημίωσης και η πρώτη αρωγή θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό που θα καταβληθεί», εξήγησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά την , εκεί όπου υπάρχουν ζητήματα στέγασης και βλάβες σε επιχειρήσεις, θα γίνουν εκτιμήσεις από τα αρμόδια συνεργεία, και να υπάρξει η πλήρης αποκατάσταση. Ανέφερε εκ νέου, δε, ότι ήδη έχουν εγκριθεί  που θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση. Πρόσθεσε ότι ως προς τις οικίες, το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος είναι , από τα οποία το  θα είναι επιχορήγηση από τον κρατικό μηχανισμό και το  άτοκο δάνειο.

Ο κ. Γεωργαντάς χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα που στέλνει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσουν δυο ηλεκτρονικές εφαρμογές για την αποζημίωση ατόμων, κατοικιών και επιχειρήσεων είτε με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης, είτε δωρεών. Με αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση arogi.gov.gr οι δικαιούχοι θα λάβουν ως το τέλος του μήνα προκαταβολή από 5.000 έως 20.000 € ως στεγαστική συνδρομή και αγορά οικοσκευών και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις. Δεκτές και προσφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα στην εφαρμογή e-dorees.gov.gr είτε ως χρήματα, είτε ως αναλώσιμα είδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.