ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης: «Όχι» σε επιπλέον περιορισμούς στο λιανεμπόριο-Οι λόγοι που εξαιρέθηκε

13:57 - 27 Αυγ 2021 | Πολιτική
Παπαθανάσης: «Όχι» σε επιπλέον περιορισμούς στο λιανεμπόριο-Οι λόγοι που εξαιρέθηκε
«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιπρόσθετα μέτρα στο λιανεμπόριο», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως υπάρχουν ήδη μέτρα στο λιανεμπόριο, όπως ο περιορισμός ατόμων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Στην εστίαση χρειάζεται σε κλειστούς χώρους να βγάλεις τη μάσκα για να φας, ενώ στο λιανεμπόριο η μάσκα δεν βγαίνει στους κλειστούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά εντοπίζοντας τον έναν από τους λόγους για τους οποίους το λιανεμπόριο εξαιρέθηκε από τους επιπλέον περιορισμούς.

Μιλώντας για την πορεία των δύο κλάδων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως το λιανικό εμπόριο είχε αύξηση το β’ τρίμηνο 22% έναντι του πρώτου τριμήνου και έναντι του αντίστοιχου του 2020 και πως η εστίαση πηγαίνει καλά και δεν έχει σημαντική μείωση διότι επανήλθε σε ένα κανονικό βηματισμό.

«Και ο τουρισμός επανέρχεται, όχι στα επίπεδα του 2019 αλλά πολύ καλύτερα από αυτά που είχαμε προβλέψει για το 2021», σημείωσε και υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια των 3 lockdown έπεσαν στην πραγματική οικονομία  για τη στήριξη επιχειρηματιών και επαγγελματιών περίπου 41 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα 3 κομβικά νομοσχέδια, τον αναπτυξιακό νόμο τις στρατηγικές επενδύσεις και της δίκαιης μετάβασης αλλά και τα «άλματα» που έχουν γίνει για την εξάλειψη της  γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «είναι ένα σχέδιο που λειτουργεί θεματικά και στον οποίο περιλαμβάνονται σύγχρονα και ενδιαφέροντα καθεστώτα που στοχεύουν στις ανάγκες της κοινωνίας, όπως η αγροδιατροφή και ο εναλλακτικός τουρισμός».

«Το Σ/Χ για τις στρατηγικές επενδύσεις βγήκε χτες στη δημόσια διαβούλευση», δήλωσε εν συνεχεία, τονίζοντας πως μέσω αυτού «πλέον ο κάθε επενδυτής μπορεί να αναφέρεται μόνο σε ένα νόμο, δίνει μεγάλη επιτάχυνση σε όλες τις διαδικασίες και δίνει επιπρόσθετα κίνητρα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι έρχεται εντός των ημερών το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης που αναφέρεται στην απολιγνιτοποίηση και το οποίο αγγίζει περιοχές της Δ. Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης, Κρήτης, καθώς και του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. «Και αυτές οι περιοχές θα πάρουν επιπρόσθετη επιχορήγηση», δήλωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε πως στην Ελλάδα σημειώνεται μια ψηφιακή επανάσταση και πως τα τελευταία δύο χρόνια η πλειοψηφία των 200 σ/ν που έγιναν νόμοι του κράτους είχαν σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Στην Ελλάδα μπορεί πλέον κάποιος να ιδρύσει εταιρεία σε 6,5 λεπτά. Οι έλεγχοι για να ξεκινήσεις μιας δραστηριότητα γίνονται εκ των υστέρων. Το 80% της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεκινά με μια απλή πράξη και εκ των υστέρων έρχεται το κράτος να ελέγξει», δήλωσε καταλήγοντας πως λόγω όλων αυτών των κινήσεων έχουμε το 2021 αύξηση 70% στις άμεσες ξένες επενδύσεις έναντι του 2020».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.