ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακρίβεια, αντιεμβολιαστές, μεσαία τάξη και νεολαία στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού

10:05 - 11 Σεπ 2021 | Πολιτική
Ακρίβεια, αντιεμβολιαστές, μεσαία τάξη και νεολαία στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού
Δράσεις για την ακρίβεια και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Παράλληλα αναμένεται να αναπτύξει μια ρητορική προσέγγιση κοινών όπου η κυβέρνηση φέρεται να «χάνει» με αιχμή τα όσα συνέβησαν με τα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα αλλά και την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Αναλυτικά, στοχεύοντας στο να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στην οικονομία, όπως καταγράφηκε και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο, θέλει να προχωρήσει σε μια νέα φυγή προς τα μπρος ώστε να επουλώσει τα τραύματα στο πολιτικό προφίλ του από τις πυρκαγιές και τον ανασχηματισμό αλλά και να αποκαταστήσει ή να ενισχύσει διαύλους με τη νεολαία και τη μεσαία τάξη. Ειδικά αναμένονται εξαγγελίες για τους νέους ώστε να ανοίξει ένας πολιτικός δίαυλος επικοινωνίας με ένα τμήμα του πληθυσμού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί. Επίσης ενδιαφέρον έχει να φανεί το πώς θα διαχειριστεί πολιτικά και το θέμα με τους αντιεμβολιαστές, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που όπως φαίνεται προκαλούν απώλειες «από τα δεξιά» στη κυβέρνηση.

Μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Τρίτη για ανάπτυξη 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι εκτιμήσεις οργανισμών αλλά και του οικονομικού επιτελείου παραπέμπουν σε αναθεώρηση κατά μια μονάδα προς τα πάνω του ΑΕΠ, κάτι που δίνει «χώρο» τουλάχιστον, 1 δισεκ. για τη δημοσιονομική κάλυψη των παροχών.

Μάλιστα η κίνηση του τουρισμού όπως καταγράφεται από τις αφίξεις και του Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως τις ηλεκτρονικές πληρωμές (που καταγράφουν αυξημένες δαπάνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας ότι ο στόχος για 9 δισεκ. τουριστικά έσοδα πιθανόν να ξεπεραστεί σπρώχνοντας παράλληλα το ΑΕΠ αλλά και τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2021 και δίνοντας ώθηση στον υπό κατάρτιση νέο προϋπολογισμό, του 2022.

Τα μέτρα

Το μεγάλο ζήτημα, πέρα από τα «διαρθρωτικά μέτρα» (μείωση εισφορών, φόρων κτλ), και τις δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα (αύξηση της δαπάνης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - ΚΟΤ - και η συμπερίληψη περισσότερων ομάδων κτλ.) είναι το τι θα γίνει με τους έμμεσους φόρους και ειδικά με το ΦΠΑ, που αποτελεί άλλωστε και ένα βασικό παράγοντα που «γεννά» ακρίβεια στην Ελλάδα.

Στο φόντο αυτό προβλέπεται να ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη μια σειρά από μέτρα όπως η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, η παράταση για τρεις μήνες ακόμη μήνες της Γέφυρας που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α΄ κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, και εισοδηματικές  για τους ανέργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, η παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις σε επιχειρήσεις, η αύξηση της δαπάνης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο Ρεύμα αλλά και η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας –χρεώσεις που πηγαίνουν στην κάλυψη του κόστους λειτουργία θερμοηλεκτρικών μονάδων στα νησιά και σε  κάλυψη ευπαθών ομάδων), λόγω και της ανάπτυξης των διασυνδέσεων στα νησιά και την Κρήτη.

Επιπλέον εξετάζονται στην ατζέντα είναι:

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».

-Μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης

-Υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση απλό το 2022.

-Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στο πακέτο των πόρων που έρχεται από την ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ, της νέας ΚΑΠ και βέβαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα θα αναλύσει και τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Ταμείου Ανάκαμψης και περιγράφονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Ήδη περίπου 15 δράσεις και μεταρρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενα για τις πρώτες εκταμιεύσεις που συνδέονται με το Ταμείο. Μάλιστα σε αυτές θα κάνει ειδική μνεία ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τονίζοντας ότι αποτελούν δομικές παρεμβάσεις που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.

Έτσι αναμένεται να αναφερθεί στα εξής προγράμματα και δράσεις:

  • Ανακαίνιση κατοικιών - Πρόγραμμα «εξοικονομώ» αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων
  • Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
  • Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  • Νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης
  • Υλοποίηση περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα
  • Προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας- Εκσυγχρονισμός και απλούστευση εργατικού δικαίου με την έναρξη ισχύος του νέου εργασιακού νόμου
  • Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ
  • Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης - Μείωση του clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης
  • Πρόγραμμα κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας
  • Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων)
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης - Νέα δικαστικά κτίρια
  • Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων
  • Νομική εντολή της ΕΔΕΛ και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και λογιστικών ελέγχων

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί σε σειρά πρωτοβουλιών που συνδέονται με το Ταμείο και φέρνουν αλλαγές σε πολλούς τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τα εξής:

  • Υπεραπόσβεση δαπανών για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (έκπτωση 30% από φορολογητέο εισόδημα, ειδικό bonus για ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς κ.λ.π.)
  • Ενισχυμένη εποπτεία και αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών
  • Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 
  • Δράσεις αναζωογόνησης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο (περιοχές δίκαιης μετάβασης) από την στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (πρόκειται για τη Μεγαλόπολη και τη Δ. Μακεδονία)
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜΜΕ - προσκλήσεις υποβολής προτάσεων
  • Νομοθεσία για την παροχή προσωπικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος
  • Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης 261 (POS) - Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου
  • Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια)
  • Νομοθεσία για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Νομοθεσία σχετικά με τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα
  • Δημιουργία - επέκταση - αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας
  • Τουριστική ανάπτυξη: μεταρρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες
  • Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα
  • Λογαριασμός ΑΠΕ - νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 4001/2011- έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων, από τα υπουργεία, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης.
  • Λογαριασμός ΑΠΕ - μεταρρυθμίσεις της αγοράς και απλούστευση της αδειοδότησης
  • Έναρξη ισχύος νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική για τη διά βίου μάθηση
  • Δημόσια διοίκηση - δρομολόγηση συστήματος αμοιβής βάσει επιδόσεων
  • Προώθηση μεγάλων έργων όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε 65 και τα σιδηροδρομικά δίκτυα

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:14 - 11 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.