ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε μεταναστευτικό κύμα τύπου 2015

20:11 - 17 Σεπ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε μεταναστευτικό κύμα τύπου 2015
Μηνύματα για την Κλιματική Αλλαγή, το μεταναστευτικό, τη στάση της Τουρκίας, αλλά και την πανδημία του κορονοϊού περιείχει η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Νωρίτερα, η EUMED9 υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Αθηνών» για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων της RescEU στη Μεσόγειο. Αναλυτικά ΕΔΩ

Μετά το πέρας της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ηγέτες Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας που βρέθηκαν στη χώρα μας.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου συντονίζουν την δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και ταχύτητα στη δράση των χωρών της ΕΕ. Ανέφερε πως οι μεσογειακές χώρες «διεκδικούμε έναν ισχυρότερο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» και τόνισε πως θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου.

Αναφέρθηκε, όμως και σε ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως τη σχέση με την Τουρκία και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία και υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, με φόντο τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις υβριδικές απειλές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν. Όπως είπε, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, όπως αυτό του 2015.
 
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκστρατεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση της πειθούς, χωρίς να διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα. Απέκλεισε δηλαδή κάθε ενδεχόμενο lockdown και επέμεινε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:32 - 17 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.