ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεσαία τάξη και ψήφοι ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης

08:07 - 20 Σεπ 2021 | Πολιτική
Μεσαία τάξη και ψήφοι ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης
Με ένα πακέτο μέτρων που με βάση τις εκτιμήσεις του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει τα 5 δισεκ. ευρώ για το 2022, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με αφετηρία τη ΔΕΘ ξεκίνησε την προσπάθεια επαναπροσέγγισης κρίσιμων τμημάτων της λεγόμενης μεσαίας τάξης και του πολιτικού κέντρου, που το 2015 στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα έχουν απομακρυνθεί είτε παραμένοντας σιωπηλοί είτε εκφραζόμενοι από το ΚΙΝΑΛ και τη Ν.Δ. Είναι άλλωστε αυτά τα στρώματα που διασφαλίζουν τις νίκες στις εκλογές και «κλειδώνουν» κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Στο φόντο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ότι μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζεται η κοινωνική κινητικότητα, που για όλα τα χρόνια του Μεταπολέμου λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας. «Η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα. Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της, όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ.

 Η Ελλάδα δε χτίστηκε από τους νεόπλουτους ούτε από τους βαθύπλουτους δήθεν ευεργέτες που στη κρίση έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και επενδύουν τα λεφτά τους σε οφσόρ για να μη φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο και από όσους άδραξαν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη.Αυτοί τη κράτησαν στις δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας» τόνισε κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο κ. Τσίπρας. Στον αντίποδα πριν μια εβδομάδα ο Κυριάκος Μητοστάκης με κύριο «όπλο» της φοροελαφρύνσεις και την απαλλαγή από φόρο δωρεών και γονικών παροχών για μεταβιβάσεις ποσών και ακινήτων προσδιόρισε την κοινωνική πλειοψηφία που στοχεύει.

«Και σε αυτό το δρόμο συναντιόμαστε, μέρα με τη μέρα, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου. Αυτή που θέλει την πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Τα μέτρα

Πάντως στο «πακέτο» της ΔΕΘ του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσιπρας προέταξε, πέρα από την κοινωνική κινητικότητα, τη διασφάλιση για όλους ενός σημαντικού «κοινωνικού μισθού» με αιχμή τη διασφάλισης υψηλής στάθμης δημόσια παιδεία και υγεία αλλά και μια σειρά από στοχευμένες φοροαπαλλαγές.

Έτσι ο κ. Τσίπρας προέταξε μειώσεις στη φορολόγηση των καυσίμων, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, απάλειψη του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σημαντική ενίσχυση των αποδοχών των γιατρών.

Κοστολόγηση

Σημειώνεται ότι με βάση το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από τα μέτρα καθώς θα τρέξουν το 2022, οπότε και υπάρχει ρήτρα διαφυγής ενώ ενώ σταδιακά θα αποκλιμακώνονται.

Αναλυτικά εκτιμάται ότι το κούρεμα χρεών πανδημίας θα φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ και  η μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ). Αυτά είναι μέτρα προσωρινά ενώ για τα μόνιμα μέτρα το κόστος θα είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022. Πιο συγκεκριμένα για ΕΣΥ, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, για την παιδεία, 186 εκατ. ευρώ το 2022 και  740 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για κάθε τύπο εισοδήματος έως 40.000 ευρώ και η προοδευτική μείωση συντελεστών σε εισοδήματα έως 65.000 έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, με βάση όσα αναφέρονται, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ 400 εκατ. ευρώ θα κοστίζει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον στα 100 εκατ. ευρώ, είναι το κόστος για: α) το κοινωνικό τιμολόγιο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, β) η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, γ) το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, δ) το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων, και ε) η ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 20 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.