ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΔΕΗ, η ΑΜΚ και το χρέος

10:02 - 24 Σεπ 2021 | Πολιτική
Η ΔΕΗ, η ΑΜΚ και το χρέος
Η επιλογή να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το συγκεκριμένο τρόπο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτάχθηκε ώστε να μην χαθούν τα «τα κεφάλαια και τα χρήματα που θα διασφαλιστούν στη χοάνη του χρέους», όπως θα γινόταν με μια πώληση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει καταστατικού το ΤΑΙΠΕΔ εισφέρει τα έσοδα που λαμβάνει στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους. Έτσι εάν πουλούσε το μερίδιό του θα «χανόταν» τα έσοδα κατά 90% όπως αναφέρεται στους όρους λειτουργίας του στη χοάνη το χρέους.

Σύμφωνα, δε,  με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ με  το 17% της ΔΕΗ δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, κάτι που θα πράξει το Υπερταμείο που κατέχει το 34% και έχει by the book τη δυνατότητα για αναπτυξιακές κινήσεις σε σχέση με τα κρατικά asset που διαθέτει.

Έτσι με την αύξηση κεφαλαίου,όπως τονίζεται, θα διασφαλιστούν πόροι για την ανάπτυξη της εταιρείας και θα μαζέψει και τον ισολογισμό της με διατήρηση του μάνατζμεντ.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρτάτης Φάμελλος ανέφερε: «Εν μέσω κρίσης ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ η #ΔΕΗ έχει παίξει ήδη αρνητικό ρόλο σε αυτή, η κυβέρνηση μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεπουλάει και τη ΔΕΗ.»

«Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ήρθαν για να τα ξεπουλήσουν όλα, μετά το δίκτυο αερίου και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα οδηγούν το δημόσιο σε μειοψηφία καιστη ΔΕΗ, όπως έκαναν και στο ΔΣ των ΕΛΠΕ.

ΥΓ. Και προκύπτει η απορία, γιατί το έκρυψε ο Μητσοτάκης από την ομιλία του στην ΔΕΘ;» σημειώνει ο κ. Φάμελλος.

«H ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες" αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και του Υπερταμείου για τη μείωση του ποσοστού του. «Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα" αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αλλά και τις ανακοινώσεις του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ.»

«Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.