ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ- Οι θέσεις των κομμάτων

13:13 - 24 Σεπ 2021 | Πολιτική
Πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ- Οι θέσεις των κομμάτων
Η είδηση της ΑΜΚ της ΔΕΗ έχει προκαλέσει -μεταξύ άλλων- και πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με το γεγονός ότι πλέον το κράτος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το χορό των αντιδράσεων, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ για την ΑΜΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επίσης, σε ανάρτησή του στο Facebook ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρτάτης Φάμελλος ανέφερε  πως «εν μέσω κρίσης ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ η ΔΕΗ έχει παίξει ήδη αρνητικό ρόλο σε αυτή, η κυβέρνηση μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεπουλάει και τη ΔΕΗ.»

«Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ήρθαν για να τα ξεπουλήσουν όλα, μετά το δίκτυο αερίου και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα οδηγούν το δημόσιο σε μειοψηφία καιστη ΔΕΗ, όπως έκαναν και στο ΔΣ των ΕΛΠΕ.

ΥΓ. Και προκύπτει η απορία, γιατί το έκρυψε ο Μητσοτάκης από την ομιλία του στην ΔΕΘ;» σημειώνει ο κ. Φάμελλος.

ΚΙΝΑΛ: Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες

Αρνητικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όμως, αντέδρασε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παραδίδει την εταιρεία σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόσθέτει μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Ελληνική Λύση: Μεθοδευμένη αποκρατικοποίηση

«Η μεθοδευμένη ‘αποκρατικοποίηση’ της ΔΕΗ συνιστά πράξη που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα και στην κοινωνία. Όσοι νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν στην πλάτη του λαού και της πατρίδας, πλανώνται.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προειδοποιεί όσους εμπλακούν σε αυτή την εθνικά επικίνδυνη μεθόδευση ότι «δεν θα χάσουν απλώς τα λεφτά τους», αλλά θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη», σχολιάζει η Ελληνική Λύση. 

ΚΚΕ: Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις

«Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια”΄των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο», επισημαίνει από τη μεριά του το ΚΚΕ. 

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο.

Γι’ αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων “κλαίνε” για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτικής της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, «να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της». 

Η απάντηση της κυβέρνησης

Στα παραπάνω, η κυβέρνηση απαντά πως η ΑΜΚ θα εξασφαλίσει τελικά φθηνότερο ρεύμα και αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με την ΑΜΚ επιτυγχάνονται 2 στόχοι: Αφενός το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο και αφετέρου επιτρέπει γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες από μια τέτοια επιχείρηση. 

Σημειώνουν δε ότι η Επιχείρηση παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξυγιάνθηκε και πλέον όλοι μιλούν για ένα διεθνές success story. 

Όσο για την ίδια την εταιρεία, η διοίκησή της σχολιάζει πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι «ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και ανάγκη για τη χώρα».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 24 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.