ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταγαράς: Η Ελλάδα κάνει άλματα με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων

11:02 - 26 Σεπ 2021 | Πολιτική
Ταγαράς: Η Ελλάδα κάνει άλματα με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων
"Με την ολοκλήρωση όλων των μελετών του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", η πατρίδα μας θα είναι σε θέση να κάνει άλματα. Να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών και να πάει μπροστά με μεγάλες ταχύτητες", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Επιπλέον είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Υλοποιούμε έναν μαραθώνιο σχεδιασμό με ρυθμούς σπριντ". Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου τής μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης στη χώρα, με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), ο κ. Ταγαράς έκανε λόγο για "ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί απ΄ όλους", καθώς μεταξύ άλλων, όπως τονίζει, θωρακίζεται το Περιβάλλον, αλλά και η ασφάλεια των πολιτών.

"Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και οφείλουμε γι΄αυτό να εργαστούμε συντονισμένα όλοι μαζί, η κυβέρνηση, το επιστημονικό προσωπικό του τεχνικού κόσμου και η αυτοδιοίκηση Α' και Β΄βαθμού, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με όρους, κανόνες και ασφάλεια δικαίου" επισημαίνει ο κ. Ταγαράς.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός: "Αυτό το εθνικό στοίχημα είναι και πρωτόγνωρο διότι δεν έχει προϋπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα να υλοποιείται παράλληλος πολεοδομικός- χωροταξικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% της επικράτειας"

"Το στοίχημα είναι εθνικό διότι για όλα τα έργα που σχεδιάζονται αλλά και γι΄αυτά που πρόκειται να σχεδιαστούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην οργάνωση του χώρου, χωρίς αντιφάσεις, συγκρούσεις και εν τέλει χρονοτριβή και αδράνεια", αναφέρει και συνεχίζει:

"Το στοίχημα είναι επίσης εθνικό καθώς οι πολίτες διασφαλίζουν τις περιουσίες τους γνωρίζοντας τι και που επιτρέπεται να οικοδομήσουν και που όχι.

Το στοίχημα είναι εθνικό διότι με ξεκάθαρους κανόνες επί εδάφους οι επενδυτές δεν θα αποθαρρύνονται να επενδύσουν. Και γνωρίζουμε όλοι μας πόση ανάγκη έχει η πατρίδα μας τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το στοίχημα είναι εθνικό όμως και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο. Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε, θωρακίζουμε το περιβάλλον, αλλά και την ασφάλεια των συμπολιτών μας".

Ο υφυπουργός ΠΕΝ επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και μεγάλο στοίχημα, "όχι μόνον για να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που ως κυβέρνηση προνοήσαμε με μεθοδικότητα να εξασφαλίσουμε. Αλλά και γιατί με την ολοκλήρωση όλων των μελετών του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", η πατρίδα μας θα είναι σε θέση να κάνει άλματα. Να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών και να πάει μπροστά με μεγάλες ταχύτητες".

"Υλοποιούμε έναν μαραθώνιο σχεδιασμό με ρυθμούς σπριντ. Αξίζει να παλέψουμε όλοι μαζί για έναν τέτοιο στόχο", επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Ταγαράς.

Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" αφορά σε χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1) Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)

2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ),

3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Τα ΤΠΣ όπως και τα ΕΠΣ θεσμοθετούν: χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορών, κατασκευών, καθώς και περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, όπως και προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.