ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει η κριτική Σαμαρά στον Μητσοτάκη- Ποιον υπουργό «φωτογραφίζει»

10:16 - 26 Σεπ 2021 | Πολιτική
Πολλές αιχμές για κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις περιλαμβάνει η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στα Νέα αυτό το σαββατοκυριακό, που όπως είναι λογικό έχει συζητηθεί...

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ξεκάθαρες αντιρρήσεις με κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την ιδεολογική τοποθέτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας μάλιστα πως με τον ανασχηματισμό έδειξε πως μετακινείται πολιτικά στις θέσεις του «Ποταμιού», κάτι το οποίο δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα "μήνυμα", υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ό,τι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…», είπε συγκεκριμένα.

Είναι ξεκάθαρο πως η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι αρεστή στον Αντώνη Σαμαρά. Αυτόν "φωτογραφίζει" βασικά με τις δηλώσεις του, αλλά δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως υπεύθυνος για τις επιλογές είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του σημειώνει στη συνέχεια:

«Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”. Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων των παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξης ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ' όσους προσελκύεις».

Για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Σημαντικές διαφωνίες εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
Τονίζει πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα έπρεπε να απαντήσουν με «βέτο» στις φιέστες Ερντογάν στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας συνολικά για τα ελληνοτουρκικά και τα περί εξομάλυνσης των σχέσεων:
 
«Ποια εξομάλυνση; Ξεχάσατε τις συνεχείς NAVTEX όλο το καλοκαίρι; Τις προκλήσεις τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Τις συνεχείς δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου επιχειρούν να αλλάξουν.(…) Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι οι “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει. (…) Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (…) Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ όπως παλαιότερα είχαν κάνει άλλες χώρες».

Τέλος, πρέπει να σημειωθει πως ο πρώην Πρωθυπουργός διαφωνεί επίσης ανοιχτά με την ενεργειακή πολιτική για την άμεση μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ και για την οικονομία σημειώνει ότι «είμαστε σε φάση ανάκαμψης και όχι ανάπτυξης».

Το ερώτημα είναι βέβαια αν σημαίνει τελικά αυτή η παρέμβαση κάτι περισσότερο από την άποψη ενός πρώην Προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να σηματοδοτεί εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος; Κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο όσο η κυβέρνηση "αντέχει" δημοσκοπικά. Σε μία... κρίση, ωστόσο, θα μπορούσε να εκφραστούν παρόμοιες θέσεις από περισσότερα στελέχη. Για την ώρα, πάντως, το Μαξίμου δεν ανησυχεί και δεν σχολιάζει καν...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 26 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.