ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Νέα πολεμικά πλοία και «κάλυψη» έναντι τρίτων

07:52 - 28 Σεπ 2021 | Πολιτική
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Νέα πολεμικά πλοία και «κάλυψη» έναντι τρίτων
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την απόκτηση νέων φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από το Παρίσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία.

Η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, ουσιαστικά επικυρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (27/9) σε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την Τρίτη (28/9) θα επισημοποιηθεί με τις ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες.

Στο Παρίσι για το σκοπό αυτό ταξίδεψαν εσπευσμένα την Τρίτη (28/9) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο αυτής προβλέπεται:

-Υποστήριξη σε περίπτωση απειλής/ Επιθετικές ενέργειες από τρίτες χώρες.

-Εντονότερη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Κύπρο.

Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

«Υπάρχει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία περιορίστηκε να πει ότι θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν. Για τα υπόλοιπα παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα (28/9).

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική συμφωνία περιλαμβάνει τρεις γαλλικές φρεγάτες και ακόμη τρεις κορβέτες. Ο προγραµµατισµός της Γαλλίας είναι να έχει ναυπηγηθεί η πρώτη φρεγάτα µέχρι το τέλος του 2023.

Οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά.

Η συνολική συμφωνία αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 28 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.