ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν για στρατιωτική συνεργασία και 3+1 φρεγάτες

10:33 - 28 Σεπ 2021 | Πολιτική
Συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν για στρατιωτική συνεργασία και 3+1 φρεγάτες
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης (28/9) από το Μέγαρο των Ηλισίων τη συμφωνία των δύο χωρών για την αγορά εξοπλισμών αλλά και μία νέα ισχυρή αμυντική συνεργασία.

Οι δηλώσεις στον Τύπο ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών.

 Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Η ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, υπέγραψαν παρουσία των δύο προέδρων τη νέα αμυντική συμφωνία, καθώς και τη συμφωνία που αφορά στην αγορά πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία.

ypograf

"Ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες φρεγάτες Belharra, με την προοπτική να αποκτηθεί στο μέλλον ακόμα μία", τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδα και Γαλλία είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ανεξαρτησία. O κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο συμβολισμό της στιγμής, καθώς η συμφωνία έρχεται 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση και υπενθύμισε τη μεγάλη βοήθεια που είχε τότε προσφέρει στη χώρα μας η Γαλλία.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την πορεία μας, αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στους καιρούς μας. Έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων τόνισε.

Υπογράμμισε τέλος πως η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 28 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.