ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμανλής: «Καταλύτης» για την ανάπτυξη οι κατασκευές και οι υποδομές

19:04 - 28 Σεπ 2021 | Πολιτική
Καραμανλής: «Καταλύτης» για την ανάπτυξη οι κατασκευές και οι υποδομές
Στα μεγάλα έργα, «που επιτέλους ξεμπλόκαραν», όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο ΒΟΑΚ, το Καστέλι, το Νότιο Τμήμα του Ε65, το Πάτρα- Πύργος, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την παρουσίαση σχετικής μελέτης.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Flyover, στη Θεσσαλονίκη, «στο μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας και στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, που σχεδόν ξεπερνάνε 1,5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε.

Ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε τον ρόλο του χώρου των υποδομών και κατασκευών στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ, ανάμεσα στα άλλα, εντοπίζει ότι διαχρονικά η χώρα μας χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις υποδομές.

«Κι αυτό ακριβώς είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο και εμείς από όταν ήμασταν αντιπολίτευση το είχαμε εντοπίσει και ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε», τόνισε και υπογράμμισε: «Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο μας, είναι ενταγμένα σε ένα ενιαίο σχέδιο. Ό,τι δηλαδή έλειψε σε αρκετές περιπτώσεις από την Ελλάδα».

Προοπτικές για επενδύσεις σε logistics και συνδυασμένες μεταφορές

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσει, επενδύοντας στους τομείς στους οποίους η στρατηγική της θέση δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές, όπως είναι τα logistics και οι συνδυασμένες μεταφορές.

Τόνισε ότι αυτά είναι τα έργα που ο πολιτικός και τεχνικός κόσμος πρέπει να συμφωνήσουν ότι πρέπει να βάλουν μπρος.

Αναφέρθηκε επίσης στα οδικά έργα που απομένουν για να ολοκληρώσουν το οδικό δίκτυο της χώρας και στη νέα γενιά έργων υποδομών που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Επίσης, στα πράσινα έργα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.λπ., έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά μεθοδικά στην υλοποίηση ενός πλάνου έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, «όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις».

»Ήδη, έχουμε συμβασιοποιήσει έργα πάνω από 3,2 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση σε 4,5 χρόνια συμβασιοποίησε έργα κάτω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή έχουμε επιτύχει πάνω από το τετραπλάσιο αποτέλεσμα, σε λιγότερο από το μισό χρονικό διάστημα. Και συνεχίζουμε», τόνισε.

Συνειδητή πολιτική επιλογή τα ΣΔΙΤ

Μιλώντας για τον ρόλο των ΣΔΙΤ ο υπουργός σημείωσε: «Δεν αποτελούν για εμάς μόνο ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο, πέρα από το ΕΣΠΑ, αλλά και μία συνειδητή πολιτική επιλογή αλλαγής στρατηγικής ως προς την υλοποίηση μεγάλων έργω».

«Μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα σε σημαντικούς τομείς των κατασκευών, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων» τόνισε.

«Συνολικά μέσα στο 2021 θα βρίσκονται σε εξέλιξη 20 έργα ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τα έργα υποδομών δημιουργούν ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό.

«Επαναπατρίζονται τα καλά μυαλά μας που είχαν φύγει στο εξωτερικό με την κρίση. Δηλαδή όχι μόνο ανακόπτεται το brain drain, αλλά δημιουργείται πλέον και μια νέα τάση στον τεχνικό κόσμο, το brain gain. Ο κλάδος των υποδομών, πρωταγωνιστεί στο brain gain», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιμετωπίζονται παθογένειες

Χαρακτήρισε εύλογους τους προβληματισμούς που καταγράφονται στη μελέτη του ΙΟΒΕ και συνθέτουν ένα πλέγμα παθογενειών πολλών ετών στα δημόσια έργα, όπως τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των εκπτώσεων που συνοδεύονται από σειρά προβλημάτων, όπως χρονοβόρες διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου, αμφιλεγόμενης ποιότητας κατασκευές. «Με την αναθεώρηση του 4412 βάζουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες», επεσήμανε ο υπουργός.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το βάρος που θα πέσει στις κατασκευαστικές εταιρείες το αμέσως επόμενο διάστημα για την υλοποίηση τόσο των σε εξέλιξη έργων όσο και εκείνων που θα ξεκινήσουν είναι μεγάλο, υπογραμμίζοντας ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να είναι έτοιμος, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.