ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για μειώσεις σε ΕΦΚ και ΕΝΦΙΑ

20:18 - 29 Σεπ 2021 | Πολιτική
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για μειώσεις σε ΕΦΚ και ΕΝΦΙΑ
«Αυτό που πρέπει όλοι να ξέρουν και το έχουμε αποδείξει στην πράξη είναι πως, όταν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι και θα είναι η μείωση των φόρων».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με μειώσεις και καταργήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΕΝΦΙΑ.

Ο υφυπουργός τόνισε πως «η περίοδος της κατάργησης με ένα νόμο και ένα άρθρο πέρασε ανεπιστρεπτί, ευτελίστηκε, και την πλήρωσαν πολύ ακριβά οι πολίτες». Χαρακτήρισε «όψιμο και υποκριτικό» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ως κυβέρνηση, ακολουθούσε πολιτικής υπερφορολόγησης και τώρα ανακάλυψε την πολιτική της μείωσης των φόρων».

Υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, «αύξησε τον ΕΦΚ σχεδόν σε όλα τα καύσιμα, ενώ ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση άγγιξε το 22% μέσα στο 2017. Αύξησε τον ΦΠΑ μέσα στο 2016 από το 16% στο 24%, ενώ παράλληλα, σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αύξησε το ΦΠΑ από το μειωμένο συντελεστή στο 24%. Και τρίτον, μείωσε το ποσό του επιδόματος θέρμανσης, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων κατά 50% και κατήργησε την προκαταβολή του».

Αντίθετα, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση της ΝΔ, τους πρώτους μήνες της θητείας της και συγκριμένα τον Οκτώβριο του 2019, με ΚΥΑ, αύξησε το επίδομα θέρμανσης «και έτσι μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έλαβαν προσαυξημένο επίδομα, ενώ προβλεπόταν και επιπλέον προσαύξηση κατά 10% σε κάθε προστατευόμενο τέκνο. Και για πρώτη φορά», όπως είπε, «το επίδομά αυτό καταβλήθηκε σε όλους μέχρι το τέλος του έτους και χωρίς να πρέπει να έχουν προαγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης».

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, επίσης διεύρυνε το επίδομα θέρμανσης και σε άλλες μορφές ενέργειας, ενώ έχουμε και την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για νέα αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, που θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί, τόσο στα κατώτερα, όσο και στα ανώτατα όρια του επιδόματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδοτεί και μέρος των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, προσέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως το δημοσιονομικό κόστος της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα «2 δισ. ευρώ» και σχολίασε: «Ξαναζούμε, προφανώς, εποχές του αλήστου μνήμης Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που εξαγγέλθηκαν διαγραφές οφειλών, κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά τελικά ήρθαν πολλοί νόμοι και πολλά άρθρα που επέβαλαν συνολικά 22 φορολογικές επιβαρύνσεις!».

Στην πολιτική, είπε ο υφυπουργός, «το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία – και αυτό το στοιχείο, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει απωλέσει οριστικά. Η τροπολογία αυτή εξυπηρετεί σκοπιμότητες, δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και αναδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για την τροπολογία του ΚΚΕ

Ο υφυπουργός Οικονομικών απέρριψε και την τροπολογία του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αποτελούν εναρμονισμένους φόρους σε ευρω-ενωσιακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει Οδηγία που ρυθμίζει, τόσο το πλαίσιο, όσο και τους όρους επιβολής των ΕΦΚ στα καύσιμα, όσο και τους κατώτερους συντελεστές που οφείλει κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ να επιβάλλει – και πολύ περισσότερο, ότι δεν μπορεί να τους καταργήσει».

Βέβαια, παρατήρησε ο κ. Βεσυρόπουλος, «εσείς, στο ΚΚΕ, είσαστε εναντίον της ΕΕ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βλέπει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ».

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που συμπεριλαμβάνεται στις ρυθμίσεις της τροπολογίας του ΚΚΕ, ο υφυπουργός είπε πως «οι Έλληνες πολίτες είδαν για πρώτη φορά μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που λάβαμε τον Ιούλιο του 2019» και ανέφερε τα στοιχεία του οφέλους που έχει υπάρξει αυτά τα δύο χρόνια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.