ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ακολουθεί περίοδος κοινωνικής έντασης- «Όχι» στην ελληνογαλλική συμφωνία

18:14 - 04 Οκτ 2021 | Πολιτική
Τσίπρας: Ακολουθεί περίοδος κοινωνικής έντασης- «Όχι» στην ελληνογαλλική συμφωνία
Την άποψη ότι ακολουθεί «μία περίοδος μεγάλης κοινωνικής έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σε όλα τα πεδία», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της ΚΟ με το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

«Από την πανδημία που ακόμα μας απειλεί, το αφόρητο κύμα της ακρίβειας για κάθε νοικοκυριό, την ανεργία και την επισφάλεια, ως την ενεργειακή και κλιματική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις», είπε, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι εφιάλτες της ιστορίας».

«Οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού. Για να σπείρουν φόβο και βία», σημείωσε, ενώ έκανε αναφορά «στα αποκρουστικά φαινόμενα ακροδεξιάς βίας σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης».

«Είναι το ίδιο Λύκειο που όταν πριν τρία χρόνια μαθητές του αναρτούσαν πανό με το σύνθημα η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία, κανείς από όσους σήμερα κρατάνε αποστάσεις και δήθεν ξαφνιάζονται, δεν έδειξε να ενοχλήθηκε», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου».

«Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε. 

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του απέναντι στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως αυτή δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην ήδη οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η συμφωνία εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ της Αφρικής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία που ανέφερα, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη δημοσιονομική πτυχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να μας γυρίσει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας των εξοπλισμών».

“Δεν έχουμε αλήθεια διδαχθεί τίποτα από τη κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια; Ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη δεκαετία του 2000 ; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα μεταξύ 2020-2021 αυξήθηκε κατά 41%, ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%, ενώ υπογράμμισε την απουσία ενεργητικής εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:07 - 04 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.