ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστερήσεις στη νέα σχολική χρονιά προκαλούν οι εκλογές

11:11 - 11 Σεπ 2007 | Πολιτική
Περισσότεροι από 10.000 δάσκαλοι στα δημοτικά και 5.000 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων απουσιάζουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς , καθώς λόγω των εκλογών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Αλλά και με ελλείψεις σε βιβλία ξεκινά το νέο σχολικό έτος, όπως π.χ. το πολυσυζητημένο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, το οποίο, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί, δεν έχει φθάσει ακόμη στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, δήλωσε ότι το βιβλίο δεν έχει τυπωθεί, αφού το Εθνικό Τυπογραφείο ασχολήθηκε κυρίως με το προεκλογικό υλικό των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκτύπωση.

Και η καθυστέρηση ανμένεται να συνεχιστεί, καθώς όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τα κενά στα σχολεία δεν θα καλυφθούν πριν σχηματισθεί πρώτα η νέα κυβέρνηση και ορισθεί ο νέος υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων έχουν γίνει και τα όποια κενά προκύψουν στην πορεία θα καλυφθούν.

Μάλιστα, ο γγ του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι την Τρίτη θα διοριστούν και ωρομίσθιοι για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ύστερα από έγκριση που δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ),οι ελλείψεις θα πλήξουν ιδιαιτέρως τα ολοήμερα σχολεία που δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Με καθυστερήσεις ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε φέτος στις εγγραφές προνηπίων (ηλικίας τεσσάρων ετών) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία έδωσαν προτεραιότητα στα νήπια (πέντε ετών), που πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Έτσι 60.000 προνήπια υπολογίζεται ότι έμειναν εφέτος εκτός δημόσιων σχολείων και στράφηκαν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά σχολεία

Κενά σε διδακτικό προσωπικό θα έχουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, λόγω του προεκλογικού κλίματος δεν συζητήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασης 700 εκπαιδευτικών στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, όπως και στα σχολεία ειδικής αγωγής.

«Την ίδια στιγμή δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών σε αναπληρωτές και ωρομισθίους, με αποτέλεσμα το νωρίτερο που θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή να είναι στις 25 Σεπτεμβρίου» σημειώνει ο κ. Καλομοίρης.

Στελέχη της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κενές θέσεις σε καθηγητές στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια θα ξεπερνούν τις 5.000 και σημειώνουν ότι δεν αναμένεται να ξεκινήσει εγκαίρως η λειτουργία των προγραμμάτων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.