ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να έχει «και ψωμί και κανόνια»

12:52 - 07 Οκτ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να έχει «και ψωμί και κανόνια»
Η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί εθνική επιτυχία, τόνισε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη (7/10) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «σε περίπτωση επίθεσης θα έχει σύμμαχο την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη». Όσο για το κόστος των εξοπλιστικών και της απόκτησης των φρεγατών Belharra, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το δίλημμα «ψωμί ή κανόνια» δεν υφίσταται πλέον και η Ελλάδα χρειάζεται και μπορεί να τα έχει και τα δύο.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με βάση τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξει τη συμφωνία. Απευθυνόμενος δε προσωπικά προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να αναθεωρήσει.

Σχετικές με τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 2 που αναφέρει πως η αμυντική συνδρομή δίνεται μόνο σε περίπτωση που απειληθεί η επικράτεια της χώρας: "Ο όρος επικράτεια δεν περιλαμβάνει μόνο το έδαφος, αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα", υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Όσο για τη δεύτερη ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για μη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού στην Αφρική, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως η αμυντική συνδρομή δίνεται με βάση το άρθρο 2 που προβλέπει επίθεση στην επικράτεια. Για συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στην Αφρική, ο Πρωθυπουργός είπε πως έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικές και επιχειρούν εκεί πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να αμφισβητεί τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας. Πρόκειται για ασπίδα προστασίας της χώρας που προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ, τόνισε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 07 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.