ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Reporter: Μεταρρυθμίσεις ουσίας για παιδιά και ανάπηρους

08:05 - 11 Οκτ 2021 | Πολιτική
Δόμνα Μιχαηλίδου στο Reporter: Μεταρρυθμίσεις ουσίας για παιδιά και ανάπηρους
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο reporter.gr, εστιάζοντας στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, σχετικά με την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας.

Αναλυτικά όσα είπε: 

Τι νέο φέρνει ο Νόμος, για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας;

Με τον Νόμο για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας» καλύπτουμε κενά δεκαετιών και ικανοποιούμε πάγια και κυρίως δίκαια αιτήματα που αφορούν όλη την κοινωνία, αλλά κυρίως τα παιδιά μας και συμπολίτες μας με αναπηρία. Φέρνουμε λοιπόν, δυναμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τον Προσωπικό βοηθό για άτομα με αναπηρία. Έχουμε μάλιστα ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υλοποίηση τους. Μετά από πολλή δουλειά λοιπόν, σας διαβεβαιώ πως δημιουργήσαμε ένα λεπτομερές και βαθιά μελετημένο Νόμο, ώστε να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε την κοινωνική προστασία για όλους τους συμπολίτες μας.

Γιατί πιστεύετε ότι δε βρήκατε στήριξη στην ψήφισή του στη Βουλή και από κόμματα της αντιπολίτευσης;

Για να σας είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν περίμενα αυτή τη στάση κυρίως από κόμματα που δηλώνουν αριστερά. Βρίσκω μία μόνο εξήγηση, που δεν τους τιμά. Έδειξαν, πως προτιμούν να τηρούν μια αντιπολιτευτική τακτική τυφλής καθολικής απόρριψης, παρά να συμφωνήσουν ακόμα και με κάτι που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Με τα αυτονόητα δηλαδή. Δεν λέω πως δεν θα κάνουμε ούτε ένα λάθος.. Χτίζουμε εκ του μηδενός και πάντα όταν υπάρχει ενέργεια, υπάρχει και χώρος για λάθη. Η Αντιπολίτευση όμως και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν να μη γίνει καμία ενέργεια, να συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα κενά που πάμε να καλύψουμε εμείς, προκειμένου να έχουν απορρίψει εμάς. Το όχι δεν το είπαν σε μας το είπαν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις αλλαγές. Στα παιδιά και τις οικογένειές τους που θέλουν να τα φροντίζουν με ασφάλεια οι κατάλληλοι άνθρωποι και στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους θα έχουν ένα προσωπικό βοηθό.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, αλλάζει η εικόνα των βρεφονηπιακών σταθμών. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Πράγματι αλλάζει ριζικά και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Με το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», δημιουργούμε ένα ενιαίο πρόγραμμα για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είτε είναι δημοτικοί, ιδιωτικοί ή δημόσιοι. Πρώτη φορά εστιάζουμε στην ουσία και στο περιεχόμενο και όχι στη ρύθμιση των κτιριολογικών προδιαγραφών και της στελέχωσης, όπως γινόταν έως σήμερα. Στόχος μας είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων δημιουργώντας κοινή αφετηρία για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως του εισοδήματος των γονιών τους, της καταγωγής και του τόπου που ζουν. Πολύ σημαντικό σημείο του προγράμματος «ΚΥΨΕΛΗ» είναι και η πρώιμη ανίχνευση. Εντάσσουμε για πρώτη φορά τη διαδικασία πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχές, μέσα από τακτικούς ελέγχους και ειδικά επιστημονικά τεστ ώστε η όποια διαταραχή να διαγιγνώσκεται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πρώιμη διάγνωση σημαίνει έγκαιρη παρέμβαση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι κλειδί στη λειτουργικότητα και τη καθημερινότητά μας. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλάζουν εικόνα γιατί επενδύουμε στα παιδιά μας.

Τι έχετε να πείτε στα ζευγάρια που περιμένουν να υιοθετήσουν παιδιά αντί να γίνουν ανάδοχοι γονείς;

Μέχρι πριν δύο χρόνια, η διαδικασία της υιοθεσίας, ήταν πολύ χρονοβόρα. Υπήρχαν περιπτώσεις που αιτήσεις έμεναν στα συρτάρια για δύο και τρία χρόνια, αν όχι παραπάνω. Εμείς το αλλάξαμε αυτό. Δεν προχωρήσαμε απλά τις παρελθοντικές αιτήσεις αλλά κάναμε το σύστημα υιοθεσίας γρήγορο, ψηφιακό και διάφανο. Οπότε, αυτό που έχω να πω στα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά, είναι βεβαίως να προχωρήσουν στη διαδικασία και να εγγραφούν στο anynet.gr. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Θα μου επιτρέψετε όμως, να μιλήσω και για την αναδοχή. Πιστεύω πως κάθε ζευγάρι που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία, πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο της αναδοχής. Η εμπειρία, έχει δείξει πως συνήθως οι ενδιαφερόμενοι, φοβούνται τη διαδικασία της αναδοχής λόγω του ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το παιδί να επιστρέψει στη βιολογική του οικογένεια. Δε θα έπρεπε όμως! Η αναδοχή, είναι ο κύριος τρόπος αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί καταφέραμε μέσα σε 2 χρόνια να βγάλουμε περίπου 700 παιδιά από τα ιδρύματα μέσω της υιοθεσίας. Τώρα, τα παιδιά για υιοθεσία, είναι ελάχιστα, ειδικά σε πολύ μικρές ηλικίες. Κάθε ζευγάρι μπορεί να δει αναλυτικά τις πληροφορίες στο paidi.gov.gr. Με την αναδοχή, μπορεί το παιδί να μη μείνει για πάντα, η σχέση αγάπης όμως που δημιουργείται, κρατάει για πάντα. Είναι μια τεράστια πράξη αλληλεγγύης, ικανή να αλλάξει τις ζωές όλων. Επομένως, στα ζευγάρια θέλω να πω και αυτό. Σκεφτείτε και την αναδοχή!

Πώς εξασφαλίζετε ότι στο πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» τα παιδιά θα προστατεύονται έτσι ώστε να γίνει ομαλή η ένταξή τους στην κοινωνία, από την στιγμή που θα ανεξαρτητοποιούνται ως ενήλικοι;


Με το Νόμο, για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας», συστήνουμε τα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Κυρία Περλέγκα, έχει τύχει ποτέ να δείτε ιδρύματα όπως το Ιωσηφόγλειο ή το Παπάφειο; Τα κτίρια αυτά, είχαν δημιουργηθεί για ανάγκες του παρελθόντος, για τα εκατοντάδες ορφανά της Μικρασιατικής καταστροφής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πείτε μου λοιπόν, πώς ένα παιδί 16 και 17 χρονών, θα αισθανθεί την άνεση να φέρει φίλους από το σχολείο για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο κτίριο, πελώριο, ιδρυματικό και πλέον άδειο, αφού τώρα υπάρχουν μόνο 12 παιδιά. Είναι σκληρό, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Τα παιδιά αυτά, θα ζουν σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού με όσο το δυνατόν περισσότερο οικογενειακές συνθήκες. Φυσικά, θα υπάρχει η απαραίτητη 24ωρη υποστήριξη από ειδικούς για την ασφάλεια και τη φροντίδα τους. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε το δρόμο της ομαλής αποϊδρυματοποίησης. Τα παιδιά που είναι στην εφηβεία, το πιο πιθανό είναι να μη βρουν οικογένεια και να μη θέλουν και τα ίδια την υιοθεσία ή την αναδοχή. Τουλάχιστον, με τα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε συνθήκες κανονικότητας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση. Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία;

Ο Προσωπικός Βοηθός, απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, χωρίς να παίζει κάποιο ρόλο ο τύπος αναπηρίας και ο τόπος διαβίωσης. Όλοι οι συμπολίτες μας με οποιαδήποτε κινητική ή νοητική αναπηρία, θα έχουν πλέον έναν ανεξάρτητο τρόπο ζωής με την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. Αυτό είναι και το ζητούμενο εδώ. Η δημοσιονομική και επιδημιολογική δυσκολία των ετών αυτών δεν μας πάει πίσω. Το είπαμε και το κάνουμε. Ενεργητική κοινωνική πολιτική, όχι μόνο επιδόματα. Τόσα χρόνια, τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, καλύπτουν οι οικογένειές τους, οι σύντροφοί τους ή ακόμα και κάποιοι φίλοι. Αν ανήκουν στους «τυχερούς». Αυτή η κατάσταση πρέπει πια να σταματήσει. Οι αρμοδιότητες του Προσωπικού Βοηθού, καθορίζονται από τον ωφελούμενο, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του. Με τον Προσωπικό Βοηθό, διασφαλίζουμε τις ατομικές ελευθερίες, δημιουργώντας μια ισότιμη κοινωνία σε κάθε πτυχή της. Για να είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, πρόκειται να το εφαρμόσουμε πρώτα πιλοτικά. Μόλις συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δεδομένα, θα προχωρήσουμε και στην καθολική εφαρμογή του, η οποία υπολογίζεται σε βάθος δύο χρόνων. Έχουμε όμως συγκεντρώσει ήδη όλους τους απαραίτητους πόρους, €42 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και €320 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

Πώς διασφαλίζετε ότι ο προσωπικός βοηθός θα είναι κάποιος ο οποίος θα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει το άτομο με αναπηρία στην καθημερινότητά του, αλλά να ταιριάξει και σαν χαρακτήρας μαζί του;

Δεν προχωρούμε ως ένα Κράτος με πατερναλιστικό χαρακτήρα που αποφασίζει αυτό για τις προσωπικές επιλογές των πολιτών του. Ο Προσωπικός Βοηθός είναι καθαρά προσωπική επιλογή του ατόμου με αναπηρία. Εκείνος κρίνει και διαλέγει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα τον βοηθά στην κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών του. Εμείς, είμαστε εδώ για να το φροντίσουμε και να το κάνουμε πράξη.

Χριστίνα Περλέγκα 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 11 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.