ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ με νέες βάσεις

13:48 - 11 Οκτ 2021 | Πολιτική
Επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ με νέες βάσεις
Την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ ενισχύει η Ελλάδα, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία. Εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί θα έχουν βάσεις και σε Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη. Οι υπογραφές αναμένονται την Πέμπτη (14/10) στην Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά από τον υπουργό Εξωτερικών και είναι πια θέμα ημερών η υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αναβάθμιση της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των συντακτών τη Δευτέρα (11/10) και τόνισε πως απομένουν ορισμένες μικρές λεπτομέρειες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία που ενισχύει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα, στον Έβρο, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό, με την ακόμα πιο αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου… ως ένας χώρος που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουνε υλικό ή οτιδήποτε χρειάζονται οι δυνάμεις στα Βαλκάνια, παρακάμπτοντας τα στενά… Όπως επίσης και η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά, πολλαπλασιάζει και ενισχύει τις δυνατότητες της χώρας και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται και προς χρήση του ελληνικού ναυτικού και των πολεμικών δυνάμεων», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συμφωνία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.