ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμανλής: Αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

20:14 - 13 Οκτ 2021 | Πολιτική
Καραμανλής: Αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
«Αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία συνιστά η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση του ΙΚΚ με θέμα «Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική «όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον».

Η Ελλάδα η μόνη υπό απειλή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής «οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αυτό είναι το θεμελιώδες δίδαγμα της ιστορικής μας εμπειρίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι ταυτόχρονα το εθνικό μας καθήκον, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή. Απειλή που αφορά όχι μόνο δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η ιστορία και οι διχασμοί

Αναφέρθηκε μάλιστα στην ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου 1975:

«Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλείας και καταλήγουν σε διχασμούς».

Καθολικής αναγνώρισης τα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εμβληματική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου, σφραγίζοντας με την παρουσία και το έργο του για περισσότερο από μισό αιώνα την πορεία της Ελλάδας.

«Τα κορυφαία επιτεύγματά του, η ανόρθωση της χώρας και η εργώδης ανάπτυξη στις δύσκολες πρώτες δεκαετίες μετά τον παγκόσμιο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο, η αποκατάσταση και εδραίωση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες και εθνικά κρίσιμες και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προϊόν και αυτό μακράς και επίπονης προσπάθειας, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης, εντός και εκτός Ελλάδας, και θα συνεχίσουν να φωτίζονται από ιστορικούς ερευνητές και μελετητές με την πολύτιμη και αμέριστη αρωγή του Ιδρύματος» είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.