ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ– Μπλίνκεν: Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα

17:20 - 14 Οκτ 2021 | Πολιτική
Νέα αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ– Μπλίνκεν: Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα
Oι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης (14/10) στην Ουάσινγκτον τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ προχώρησαν στην Ουάσιγκτον.

Πιστεύουμε ότι μαζί Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν μια ισχυρότερη δύναμη για την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δήλωσε ο Αντ. Μπλίνκεν κατά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας των δυο πλευρών.

Ο στρατηγικός διάλογος καλύπτει τη συνεργασία, την άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, την τρομοκρατία.

Σε ότι αφορά την αμυντική συμφωνία δήλωσε ότι υπογράφεται ένα συμπλήρωμα «που θα επιτρέπει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να ασκούνται και να δρουν από επιπρόσθετες περιοχές».

Ενισχύουμε την αμυντική μας συμφωνία σήμερα, τόνισε. «Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες», πρόσθεσε.

Η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.

Εξέφρασε την ευχαριστία του γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος και αναφέρθηκε στις ελληνικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

«Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα ήταν ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, αλλά και «πυλώνας των βορειοατλαντικών σχέσεων».

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η σχέση των δυο πλευρών είναι σε πρωτοφανή επίπεδα καλύπτοντας πολλούς τομείς, και επεκτείνονται ακόμα περισσότερο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό το λόγο η δέσμευση προς την Ελλάδα είναι σημαντική. «Επενδύετε σε στρατηγικά σημεία στην χώρα μας», τόνισε.

Είμαστε αμφότεροι δεσμευμένοι να στηρίξουμε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα των δυο πλευρών, τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Επεσήμανε ότι μετά την προσφυγική κρίση και την ένταση της περσινής χρονιάς στη Μεσόγειο Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αποφασισμένες αμοιβαία να προστατεύσουν την ανεξαρτησία των δυο χωρών έναντι στρατιωτικών επιθέσεων ή απειλών.

Θύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει casus belli και ότι υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις. Θέλουμε λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. Εχουμε συμφωνήσει για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. «Εκτιμούμε πολύ την πίστη σας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζουμε ότι θα το αποδεχτούν όλες οι χώρες του πλανήτη».

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γι’ αυτό με τους συμμάχους μας, θα παραμείνουμε ισχυροί εταίροι στο ΝΑΤΟ, τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 14 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.