ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης μετατρέπεται σε πιστωτής του ΔΝΤ

19:55 - 18 Οκτ 2021 | Πολιτική
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης μετατρέπεται σε πιστωτής του ΔΝΤ
Ως ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας την κύρωση από τη Βουλή, της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow - NAB).

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν - για πρώτη φορά - το 1997, προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά, τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος» είπε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει - αποτελεσματικά - τον σκοπό λειτουργίας του».

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών και τις στοχευμένες παρεμβάσεις, τις οποίες δρομολογεί. Πιο αναλυτικά:

1ον. Έχουμε προχωρήσει σε 2 πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προεξοφλώντας περίπου το 75% αυτών.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, μειώθηκε ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίστηκε ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, ενώ βελτιώθηκαν βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, δρομολογούμε την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων.

Το ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα το ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

2ον. Δρομολογούμε, για πρώτη φορά, την πρόωρη εξόφληση μέρους των πρώτων διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα GLF.

3ον. Συμμετέχουμε, με την καταβολή πόρων, ύψους 11 εκατ. US$, στο Ταμείο Αρωγής και Ανάσχεσης Καταστροφών (Catastrophe Containment and Relief Trust), που λειτουργεί εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σκοπός αυτού του Ταμείου είναι η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ για επιλέξιμα κράτη-μέλη χαμηλού εισοδήματος, τα οποία πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή είναι αντιμέτωπα με μεγάλες υστερήσεις στη δημόσια υγεία, επιδημίες ή παγκόσμιες πανδημίες.

4ον. Έχουμε εκδηλώσει – επίσημα – την πρόθεση, κατόπιν παρότρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τα μέλη με ισχυρή οικονομική θέση, να προχωρήσουμε στον δανεισμό μέρους των SDR που λάβαμε, μετά τη νέα ανακατανομή που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου.

Τα ποσά θα κατευθυνθούν προς κράτη-μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, είτε μέσω ενός υφιστάμενου ταμείου, με την ονομασία Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), είτε μέσω ενός νέου ταμείου που συζητείται να δημιουργηθεί, το Resilience and Sustainability Trust, το οποίο και θα μπορούσε να παρέχει δάνεια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. κλιματική αλλαγή).

Με τις ενέργειες αυτές αποδεικνύουμε ότι έχουμε επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:48 - 18 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.