ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πινγκ-πονγκ» Μητσοτάκη- Μέρκελ για οικονομία και ελληνοτουρκικά

13:02 - 29 Οκτ 2021 | Πολιτική
Το «πινγκ-πονγκ» Μητσοτάκη- Μέρκελ για οικονομία και ελληνοτουρκικά
Η Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της 16 ετών θητεία της στη γερμανική Καγκελαρία ασχολήθηκε πολλάκις με την Ελλάδα και όπως παραδέχθηκε πολλές φορές "απαίτησε πολλά". Στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή (29/10) και στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν έγινε ο σχετικός απολογισμός, ενώ τέθηκε στο τραπέζι και το κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές και αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Άνγκελα Μέρκελ να αναγνωρίζει τις προκλήσεις, αλλά να επιμένει στο διάλογο.

O Πρωθυπουργός πήρε πρώτος το λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και επιχείρησε μία ανασκόπηση της πορείας της στη διεθνή πολιτική σκηνή, που συνδέθηκε με την Ελλάδα. Με μία Ελλάδα, που όπως είπε όμως, είναι «πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις» κάνοντας λόγο για τη λιτότητα από τη μία μεριά και τη δημαγωγία από την άλλη.

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κα. Μέρκελ, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η κ. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός είπε πως η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει στο σκεπτικό της κυβέρνησής του και εξέφρασε την πίστη του πως «η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα».

Η Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της για την ελληνική κρίση είπε πως «την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στο τέλος βρήκαμε μία πορεία ένα κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ». Η κα. Μέρκελ σημείωσε πάντως με νόημα πως υπήρξαν και πολλές ελληνικές κυβερνήσεις που συμφώνησαν στις μεταρρυθμίσεις των μνημονίων.

«Νομίζω ότι τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απέξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές», τόνισε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε επίσης ότι "στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα".

"Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις", πρόσθεσε ακόμα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά υπάρχει μία διαρκής τουρκική προκλητικότητα, τόσο στο Αίγαίο, όσο και στην Κύπρο. «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

«Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι μεροληπτεί υπέρ της Τουρκίας, ούτε κρατά ίσες αποστάσεις. Σημείωσε μάλιστα πως όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είχε πολλές ενστάσεις. Πρόσθεσε δε ότι γίνονται και λάθος κινήσεις, αλλά από την άλλη μεριά σημείωσε πως ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι σημαντικός.

Το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε εντατικά ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξέρετε πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. παρόλα αυτά είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα. Κατά πρώτον δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Έχω πολλά για να την κριτικάρω αλλά να μην ξεχνάμε ότι φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. Σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να την στηρίξουμε την Τουρκία».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:43 - 29 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.