ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπένος: Η αναγέννηση της Εύβοιας, απαρχή της αναγέννησης της χώρας

14:05 - 08 Νοε 2021 | Πολιτική
Μπένος: Η αναγέννηση της Εύβοιας, απαρχή της αναγέννησης της χώρας
«Ο πρωθυπουργός μου είπε “Σταύρο, θέλω η αναγέννηση της Εύβοιας να γίνει η απαρχή της αναγέννησης της χώρας”», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, στην πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Μπένος περιέγραψε το όραμά του για τη λειτουργία του «ολιστικού ΚΕΠ», το οποίο θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι ο πολίτης. «Έτσι τα ονειρεύτηκα και τα σχεδίασα τα ΚΕΠ πριν 20 χρόνια, ως πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, όπως είναι τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά δυστυχώς ανακόπηκε κάπως αυτή η διαδρομή. Δηλαδή ο πολίτης για όλες τις διοικητικές του υποθέσεις να πηγαίνει μόνο στο ΚΕΠ και πουθενά αλλού», σημείωσε.

Τι σημαίνει αυτό πολύ πρακτικά; «Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια κοπέλα θέλει να ανοίξει ένα κομμωτήριο. Σήμερα πρέπει να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, να πάει σε πολλούς διαφορετικούς θεσμούς για να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά της. Τι αλλάζει; Εάν υποθέσουμε ότι απαιτούνται 10 δικαιολογητικά, το Κράτος είναι υποχρεωμένο να τα συγκεντρώσει. Μια αίτηση στο ΚΕΠ, και το κράτος θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά. Θα υπάρχει, μάλιστα, κι ένα λογισμικό που θα ενημερώνει τον πολίτη για την εξέλιξη της υπόθεσής του. Και θα μπει υποχρεωτικός χρόνος για τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης και ο πολίτης θα παίρνει αποζημίωση όταν το κράτος δεν είναι φερέγγυο ως προς τον χρόνο που έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης», εξήγησε ο ίδιος.

Επίσης δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα επεκταθεί και στη διοίκηση ο θεσμός «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας πως «οι ανήμποροι πολίτες θα παίρνουν τα δικαιολογητικά τους στο σπίτι τους». Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπουν και τράπεζες μέσα στα ΚΕΠ, στα ακριτικά σημεία της χώρας στις νησιωτικές και ορεινές απομονωμένες περιοχές. «Συνεπώς όλες οι εξυπηρετήσεις που θέλει ο πολίτης, όλο το κράτος, θα είναι δίπλα του. Η φιλοδοξία μου είναι το κράτος να φτάσει μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Αρχής γενομένης από τη βόρεια Εύβοια, που θα είναι ένα στοιχείο αναγέννησης και μεταρρύθμισης μέσα σε πολλά άλλα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, αυτά που θα γίνουν στη βόρεια Εύβοια, θα είναι το απόλυτο πρόκριμα για όλη τη χώρα. «Το ίδιο έκανα και με τα ΚΕΠ. Τη δοκιμή δεν την έκανα συνολικά στο κράτος, αλλά την περίοδο που ήμουν υπουργός Αιγαίου, σε συνθήκες «Formula 1», δηλαδή εδαφικής ασυνέχειας. Σκεφτείτε να παίρνεις ηλεκτρονικά στο Καστελόριζο ένα χαρτί από τη νομαρχία, που τότε έπρεπε να πας και να κάνεις 3 διανυκτερεύσεις στη Ρόδο. Και μετά γενικεύτηκε σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το ολιστικό ΚΕΠ θα ξεκινήσει από δυο περιοχές που μου έχουν υποδείξει οι δήμαρχοι, την Αγία Άννα και τα Βασιλικά Ευβοίας. «Αύριο έχουμε την πρώτη μας σύσκεψη με τους κυρίους Πιερρακάκη και Γεωργαντά, μαζί με την πτέρυγα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Τα ολιστικά ΚΕΠ θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2022. Είναι από τα έργα που τα ονομάζω φωτοδότες. Φιλοδοξώ από την άνοιξη και μετά να προικίσουμε την περιοχή με έργα του μέλλοντός της», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.