ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Πέντε συμπληρωματικά μέτρα για την πανδημία

20:43 - 18 Νοε 2021 | Πολιτική
"Όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί", τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) και ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα, με τα οποία θα πορευθεί, όπως είπε η χώρα το επόμενο δίμηνο. Περιορίζονται οι δραστηριότητες των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, ενώ ανακοινώθηκε πως για τους άνω των 60 ετών πολίτες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πάψει να ισχύει με τη συμπλήρωση επτά μηνών από τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στους πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους:

"Συνολικά 575.000 άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι", τόνισε και τους κάλεσε να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, καθώς είναι αυτοί που πρώτοι απ' όλους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό.

Είπε επίσης πως 1,5 εκατομμύριο άτομα άνω των 60 συμπλήρωσαν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, την οποία χαρακτήρισε "καθοριστική".

"Χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα. Η Ελλάδα απλά δεν έχει τα απαιτούμενα ποσοστά εμβολιασμού", τόνισε ακόμα ο Πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τις κυβερνητικές επιλογές και αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια σημείωσε πως "οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα και αυξάνονται τα ραντεβού για την πρώτη δόση. Η προτοπή και η ενθάρρυνση έχουν δύναμη".

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Σχέδιο διμήνου

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως "με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα".

Κλείνοντας τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες: "Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο.

Και επαναλαμβάνω: αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας.

Αυτό ακριβώς σας ζητώ να κάνουμε. Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους. Και κάνοντας πράξη το μόνο σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!"

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 18 Νοε 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.