ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Τσακίσατε τη μεσαία τάξη- Χρεοκοπήσατε τη ΔΕΗ

17:51 - 22 Νοε 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Τσακίσατε τη μεσαία τάξη- Χρεοκοπήσατε τη ΔΕΗ
Σε υψηλούς τόνους, ρίχνοντας ευθείες βολές στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία συνέχισε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας τη Δευτέρα (22/11) στη Βουλή.

«Τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία είναι αυτά. Κύριε Τσίπρα, είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat;

Αν λοιπόν αμφισβητείτε αυτά τα επίσημα στοιχεία, να βγείτε να το πείτε, να στείλετε και μια επιστολή στην Εurostat. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε, να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου... είδα, άκουσα...», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ερχόμαστε να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρατε»

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για την κοινωνική πολιτική που είχε ακολουθήσει.

«Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ; Η μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις; Η μείωση των γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;

Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρατε. Και αυτό το ξέρουν οι πολίτες.

Εμείς δεν παρουσιάζουμε καμία ιδανική εικόνα. Η Ελλάδα, όμως, το τελευταίο διάστημα έχει σπάσει το φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης, των δημοσιονομικών εκτροπών και της φτώχειας. Και οι συνολικές προσδοκίες για την οικονομία είναι σήμερα εξαιρετικά θετικές. Και θετικές προσδοκίες για την οικονομία είναι θετικές προσδοκίες για όλους τους Έλληνες. Η καλύτερη απάντηση στα περί δήθεν ταξικής μονομέρειας, είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη που συντελείται στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Προφανώς και υπάρχει αύξηση τιμών, επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης.

Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε.

Και επειδή ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσες στην 'Αγκυρα, ζητώ να τοποθετηθείτε. Ιδού, να αποκηρύξετε τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσες».

Κόντρα για τη ΔΕΗ

Εν συνεχεία, το θέμα πήγε στη ΔΕΗ, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή. Πείτε μας γιατί μας κατηγορείτε; Τι ισχύει; Εμπιστευόμαστε ή όχι την επιτροπή ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι.

Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%,; 200εκ. Σήμερα 1,2 δις. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων» .

Και συνέχισε: «Είχατε δεσμευτεί κ. Τσίπρα ότι θα πουλήσετε μερίδιο ναι ή οχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ…

Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση».

Σε άλλο σημείο, επεσήμανε: «Ήρθατε και μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Deal. Λες και δεν υπάρχει ελληνική λέξη. Είχατε έρθει και μιλήσατε στον υπουργό άμυνας Ήρθατε και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτήν την κυβέρνηση δεν περνάνε πια. Η εποχή που ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε σε επενδυτές μην τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, αυτά και να τα πείτε τώρα κανείς δε θα σας πιστέψει. Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι θα κερδίσετε. Δε θα απειλείτε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που με ευθυκρισία εισηγούνται. Και να νομίζετε ότι αυτά θα περνάνε έτσι χωρίς απάντηση. Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Και το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 22 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.