ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης σε Κομισιόν:Μόνο με 3η δόση πιστοποιητικό για τους 60+

15:00 - 24 Νοε 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης σε Κομισιόν:Μόνο με 3η δόση πιστοποιητικό για τους 60+
Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία προτείνει η πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου να αποτελεί προϋπόθεση για έκδοση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ για τους άνω των 60 ετών απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την απόφασή του για τη συγκεκριμένη πρόταση, την ώρα που την Τετάρτη (24/11) ο ECDC προτείνει χορήγηση αναμνηστικής δόσης για το σύνολο των ενηλίκων, ειδικά για τους άνω των 40 χρόνων. 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητή Ούρσουλα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν αυτή τη στιγμή αναζωπύρωση λοιμώξεων από SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι τώρα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μολυσματικότητα της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617 2) του SARS-CoV-2 και στη μείωση της ανοσίας των εμβολιασμών που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα. 

Αν και αναγνωρίζω ότι επί του παρόντος υπάρχει διαφορά μεταξύ των κρατών μελών στα προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών μας, ειδικά επειδή η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική (πάνω από 90%) στην πρόληψη σοβαρών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, αλλά και στην προστασία από συμπτωματική λοίμωξη και στη διατήρηση της υγείας των πολιτών μας και εκτός νοσοκομείων.

Ενόψει της τρέχουσας αναζωπύρωσης, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει εμβολιαστικά προγράμματα τρίτης δόσης είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η χώρα μου, είτε μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ως άτομα υψηλού κινδύνου. Ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά, ωστόσο, επιστημονικά στοιχεία προτείνουν και όλοι συμφωνούμε η τρίτη δόση να συνιστάται ανεπιφύλακτα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, γράφω για να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 να θεωρηθεί ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που επέτρεψε την περαιτέρω ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα. 

Μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία της κίνησης. 

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.