ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καστανίδης στο Reporter: Αιχμές για...έξωθεν παρεμβάσεις στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

08:02 - 25 Νοε 2021 | Πολιτική
Καστανίδης στο Reporter: Αιχμές για...έξωθεν παρεμβάσεις στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ
Αιχμές για... έξωθεν παρεμβάσεις στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ αφήνει σε συνέντευξή του στο Reporter.gr ο Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Καστανίδης απορρίπτει επίσης το ενδεχομένο συνεργασιών, τόσο με τη ΝΔ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρεί πως αν ξεπεραστεί ο στόχος των 200.000 συμμετεχόντων, οι εσωκομματικές εκλογές θα είναι πετυχημένες.

Όσο για την... επόμενη μέρα, δηλώνει υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ώστε «να αναδείξουμε την αξία και την υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μιαν εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο:

Η εικόνα της εσωκομματικής διαδικασίας έως τώρα σας αφήνει ικανοποιημένο; Θεωρείτε πως κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου; Με πόσους ψηφοφόρους στην κάλπη θα είστε ικανοποιημένος;

Είπα από την πρώτη στιγμή που άρχισε η προεκλογική διαδικασία ότι όσοι διεκδικούμε την ηγεσία του κόμματος δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές. Την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί. Νομίζω ότι αυτό το κλίμα έχει τηρηθεί όλο αυτό τον καιρό ανάμεσά μας. Και αυτό το θεωρώ ένα σημάδι πολιτισμού και συντροφικότητας.

Δεν θα έλεγα το ίδιο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Οι πρώτες επιχειρούν να χειραγωγήσουν την διαδικασία με δημοσκοπήσεις, μολονότι οι ίδιες αναγνωρίζουν ότι το δείγμα που χρησιμοποιούν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι αξιόπιστο. Και μετά έρχονται ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια, στηριζόμενα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, για να δώσουν βήμα μόνο στους καθ’ υπόδειξη επικρατέστερους. Η νέα ηγεσία δεν είναι όμως επιτρεπτό να προκύψει από την ενεργοποίηση και τις υποδείξεις κέντρων οικονομικής ισχύος, ομίλων ενημέρωσης ή θεσμικά αναρμοδίων παραγόντων. Η επιδίωξη ενός νέου και καλύτερου μέλλοντος δεν μπορεί να φέρει τη σφραγίδα της εξάρτησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου, ναι, πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά ο κόσμος, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δείχνει ενδιαφέρον για τον μελλοντικό ηγέτη του ΚΙΝΑΛ και ελπίζω ότι η συμμετοχή του στις ψηφοφορίες θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των 212.000 ατόμων που συμμετείχαν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.

Ποια θα είναι η πρώτη άμεση αλλαγή που θα κάνετε σε περίπτωση που κερδίσετε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα είναι η ανασυγκρότηση του χώρου. Ένα ευρύ κάλεσμα σε όλους τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων τους σε κάθε πόλη, ώστε συντεταγμένα και από τη βάση να ξαναχτίσουμε ένα δυνατό κόμμα που θα μπορεί να έχει λόγο για κάθε θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα, αλλά και ένα χωριό ή μια ομάδα πολιτών.

Θα ακολουθήσει ασφαλώς το συνέδριο του κόμματος, που θα επικυρώσει το πρόγραμμα και την ιδεολογική διακήρυξή  μας. Σε αυτό θα τεθεί και το θέμα της επιστροφής στα σύμβολα και στο όνομα του ΠΑΣΟΚ.

Πώς μπορεί το ΚΙΝΑΛ να γίνει διψήφιο και εν τέλει ξανά κόμμα εξουσίας; Τι νέο μπορεί να προτείνει σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας;

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, δηλώνουμε ότι θέλουμε να μεγαλώσουμε το κόμμα. Το θέμα όμως είναι πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε την αξία και την υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μιαν εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης.  

Ήρθε η ώρα να ξαναγνωριστούμε με τους πολίτες, να καταστήσουμε σαφείς τις διαφορές ανάμεσα σε μας και τους άλλους, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Να σμιλέψουμε την ταυτότητά μας με τις ιδέες ενός σύγχρονου διαφωτισμού που δίνει το πρωτείο στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, όχι στις αχαλίνωτες αγορές, που δίνει το πρωτείο στη Δημοκρατία και όχι στα ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα, που δίνει το πρωτείο στην πολιτική, όχι στα χρηματιστήρια.

Και είναι πολλοί – σας διαβεβαιώ – εκείνοι που αναζητούν ξανά τη δική μας φωνή και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Οφείλουμε στην ιστορία μας και στον κόσμο που μας πιστεύει να ανταποκριθούμε.

Η νέα εποχή του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και επαναπατρισμό στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου) και τη Νέα Δημοκρατία (π.χ. Πιερακάκης , Χρυσοχοΐδης);

Όταν ένα κόμμα έχει σαφές πρόγραμμα και καθαρό λόγο, ενδιαφέρεται πρωτίστως να σχηματίσει μια νέα και ευρεία κοινωνική συμμαχία, όχι μια σύναξη αξιωματούχων που έκαναν τις δικές τους επιλογές.

Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τη ΝΔ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί επίσης σε συνεργασία λόγω και απλής αναλογικής. Συζητάτε το ενδεχόμενο συνεργασιών ή θεωρείτε προτιμότερη τη λύση των επαναληπτικών εκλογών;

Όταν επιχειρείς να ανασυγκροτήσεις το κόμμα σου, δεν μιλάς για τη σχέση σου με τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά για το δικό σου κόμμα. Δεν ετεροπροσδιορίζεσαι, αλλά αυτοπροσδιορίζεσαι, ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά. Οι άλλοι τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας. Όπως σωστά είπατε, το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε στο παρελθόν με τη Νέα Δημοκρατία και το τίμημα που πλήρωσε ήταν η καταστροφή του. Δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Τα θέματα των συμμαχιών και των συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Οι δύο χώροι έχουν συνεργαστεί άλλωστε παλιότερα, αν θυμάστε, με στόχο την  εξόντωση του ΠΑΣΟΚ. Έχουν λοιπόν σχετική εμπειρία.

Και μια ερώτηση που θέτουμε σε όλους τους υποψηφίους. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι αναγκαία, ώστε να αποκτήσει ισχυρή και πολυμερή εθνική παραγωγική βάση, πιο εξωστρεφή και δυναμική.

Με δυο λόγια, η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης και στους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει, ακόμη, να ενισχύει τα διεθνώς εμπορεύσιμα εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματικό πειραματισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.