ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς ελπίδα οι διαπραγματεύσεις στο Κόσοβο

12:15 - 18 Σεπ 2007 | Πολιτική
Χωρίς προοπτική συμβιβασμού ξεκινά ένας ακόμη γύρος συνομιλιών για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου αρχίζει το απόγευμα της Τρίτης στο Λονδίνο. Σε χωριστές συναντήσεις με τη σερβική και την αλβανική αντιπροσωπεία θα προχωρήσουν οι απεσταλμένοι ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας που συνθέτουν τη διαμεσολαβητική τρόικα.

Στη συνάντηση αυτή η ομάδα των Σέρβων θα καταθέσει τις προς διαπραγμάτευση προτάσεις της για την ημερήσια διάταξη των απευθείας συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς επεσήμανε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση (RTS) ότι η λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, μονομερώς από τους Αλβανούς, θα είχε «δραματικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε παρόμοια προειδοποίηση προχώρησε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς από την Τσεχία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ τόνισε ότι οι αναγγελίες για ανεξαρτησία δεν βοηθούν τις προσπάθειες για ανεύρεση λύσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεσμεύτηκε ακόμη ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, ενώ συνδέοντας το θέμα με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τόνισε ότι θα ήταν άδικο να αποτελέσει η παραίτηση από τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα όρο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη πλευρά ανυποχώρητη εμφανίζεται και η πολιτική ηγεσία των Αλβανών όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός της Αγκίμ Τσέκου τόνισε ότι «το όραμα της ανεξαρτησίας παραμένει ζωντανό», ενώ για τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι «η αλβανική πλευρά συμμετέχει για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αξιόπιστος εταίρος και όχι επειδή προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις».

Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα έχουν διορία έως τις 10 Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου έχουν προαναγγείλει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.