ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ασπίδα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη ετοιμάζει η κυβέρνηση-Τα επόμενα «βήματα»

22:34 - 28 Νοε 2021 | Πολιτική
«Ασπίδα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη ετοιμάζει η κυβέρνηση-Τα επόμενα «βήματα»
Εν αναμονή των επιστημονικών δεδομένων για τη νέα παραλλαγή «Όμικρον» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, εφόσον αυτές χρειαστούν, στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες θα επιβληθούν νέα μέτρα και δε θα κάνουμε Χριστούγεννα, όπως είχαμε σχεδιάσει.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown και στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (29/11), θα ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων. Η κυβέρνηση αναμένει, μαζί με τους ειδικούς, την ανάλυση του προφίλ της νέας μετάλλαξης, που θα δείξει κατά πόσο θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για υγειονομικά ασφαλή Χριστούγεννα.

Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει σταθερό στο τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών (είτε αυτοί αφορούν στην πρώτη δόση, είτε στην τρίτη), των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Και αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η χώρα δε θα μπει σε νέο lockdown.

Ωστόσο, πέραν του lockdown, κανένας μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα άλλες παρεμβάσεις ενόψει Χριστουγέννων και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο «οπλοστάσιο» του εφεδρικού Plan B της κυβέρνησης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, εξετάζονται:

- Η αύξηση των rapid test σε 3 από 2 εβδομαδιαίως για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους είτε ή απαίτηση να είναι ημερήσια αντί 48ωρου

- Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού 

- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ακόμη και με αρνητικό rapid test.

Την ερχόμενη Τρίτη (30/11) συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο τραπέζι είναι νέα μέτρα και εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα αφορούν ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό των περιορισμών να «σφίγγει» και άλλο.

Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δούμε, αν υπάρξουν «σημειακές παρεμβάσεις» στο πακέτο των μέτρων, παρ’ όλο που η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμα αστάθμητος παράγων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:53 - 28 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.