ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Ολοκλήρωση της ενεργειακής κρίσης έως το β' τρίμηνο

13:06 - 05 Δεκ 2021 | Πολιτική
Σταϊκούρας: Ολοκλήρωση της ενεργειακής κρίσης έως το β' τρίμηνο
Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει τους πολίτες σε περίπτωση που το επιβάλουν οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού ή λόγω της ενεργειακής κρίσης, έδωσε μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο καλή εικόνα της οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό και υγειονομικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πάρει εάν χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. «Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά και παροδικά μέτρα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη. Τα παροδικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, διαμήνυσε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη πολλών. Παραδέχθηκε πως το χρέος είναι υψηλό, αλλά όπως είπε «όλοι οι θεσμοί το χαρακτηρίζουν βιώσιμο».

Τόνισε πως το 2022 «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα, της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την Άνοιξη σιγά σιγά. Από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία».

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το 2022 «θέλουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ υπογράμμισε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποπληρωμή του φόρου σε 10 έως 12 δόσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 05 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.