ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Πέμπτη το πρώτο τετ α τετ Παπανδρέου- Βενιζέλου

12:10 - 19 Σεπ 2007 | Πολιτική
Την Πέμπτη αναμένεται η πρώτη αντιπαράθεση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου θα επιδιώξει την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαλέξει ο ίδιος τη διαδικασία εκλογής, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν υπέρμετρες καθυστερήσεις, σε συνέντευξη του το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Επεσήμανε ότι μόνη του επιθυμία είναι να διαφυλαχθεί το κεκτημένο της άμεσης και καθολικής εκλογής από το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος, με απόλυτη διαφάνεια και με κανόνες βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το καταστατικό προβλέπει πρώτα την άμεση εκλογή προέδρου και έπειτα τη σύγκληση του συνεδρίου. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου σε τηλεοπτικό διάλογο και έδωσε διευκρίνισε τη δήλωσή που είχε κάνει το βράδυ των εκλογών, λέγοντας ότι δήλωσε «παρών» στις διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών. Ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και τις διαδικασίες να βρει τη λύση και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος, τα όργανα, τα στελέχη και η συνείδησή του εγγυώνται την ενότητα και τις σχετικές διαδικασίες. «Δεν χρειάζεται άλλος εγγυητής», τόνισε, φωτογραφίζοντας τον Κώστα Σημίτη. «Θα προχωρήσουμε συλλογικά και συντεταγμένα με οδηγό το καταστατικό», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται, ο λαός- και κανείς άλλος- αποφασίζει ποιος κυβερνάει τον τόπο. Όλα τα στελέχη και μέλη είμαι βέβαιος ότι θα περιφρουρήσουν την αυτονομία του προοδευτικού μας κινήματος. Αυτή τη μάχη θα δώσω» .

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ’ την άλλη απάντησε ότι δεν μπορεί ο υποψήφιος πρόεδρος να είναι και εγγυητής των διαδικασιών. Σημείωσε ότι «ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να διακρίνει τον ρόλο του προέδρου από τον ρόλο του υποψηφίου προέδρου που δεν είναι διαιτητής των διαδικασιών, αλλά μέτοχος σε μια συλλογική δημοκρατική άμιλλα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «συμφωνώ απολύτως με τον Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας όλων των κομμάτων του πολιτικού συστήματος γενικά. Είμαι οπαδός της αυτονομίας της πολιτικής (...) δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να υποκύψει στη μιζέρια των διαδικασιών» και ότι δεν έχει αντίρρηση να πραγματοποιηθεί και έκτακτο συνέδριο. Για την ημερομηνία της εκλογής είπε «δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση, ας την ορίσουν όποτε θέλουν, αλλά να την ορίσουν. Δεν μπορεί να σέρνεται αυτή η κατάσταση, που μόνο κακό κάνει στο Κίνημα».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα  «Τα Νέα» τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση η εκλογή να γίνει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, που είναι και η πιθανότερη, καθώς την προσεχή Κυριακή δεν προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ να οργανώσει την ψηφοφορία και την επομένη, 30 του μηνός, θα συζητούνται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Την Πέμπτη ορίστηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.