ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή

13:25 - 19 Σεπ 2007 | Πολιτική
Επίσκεψη στη Μέση Ανατολή εκτελεί σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με σκοπό να ξεπεραστούν οι διαφορές Ολμέρτ- Αμπάς.

Η κ. Ράις προγραμμάτισε εικοσιτετράωρη επίσκεψη με σκοπό να παρακινήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να μειώσουν τις διαφορές τους εν όψει της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, η οποία θα διεξαχθεί πιθανότατα τον Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιθυμεί η διάσκεψη να ασχοληθεί με βασικά ζητήματα που αφορούν ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, όπως ο καθορισμός των συνόρων, η μοίρα των Παλαιστινίων προσφύγων και το καθεστώς της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς διάσκεψη, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε με μια αποτυχημένη διάσκεψη» επεσήμανε την Τρίτη σύμβουλος του Παλαιστινίου προέδρου.

Από την άλλη πλευρά σε μια κοινή διακήρυξη πρόθεσης -όχι σε μία δεσμευτική απόφαση ελπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ. Η ισραηλινή πλευρά προσπάθησε πάντως να δώσει μικρή βαρύτητα στις διαφωνίες Αμπάς- Ολμέρτ. «Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που δεν αντικρούουν η μία την άλλη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ολμέρτ Μίρι Αϊσιν. «Οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές και από τις δύο πλευρές και το όραμα είναι κοινό -η λύση των δύο κρατών».

«Η ιδέα όμως ότι η διάσκεψη θα καταφέρει να λύσει μια διαμάχη 60 χρόνων δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό κανενός από τους ηγέτες των δύο πλευρών» προσέθεσε.

Η διαφωνία αυτή έχει προκαλέσει νέα προβλήματα στον Μ.Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται ταυτόχρονα σε αντιπαράθεση με την Χαμάς που κατέλαβε τον Ιούνιο τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κοντολίζα Ράις απ’ την πλευρά της Αμερικής επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι οι δύο πλευρές θα δεχθούν να ασχοληθούν στη διάσκεψη με θέματα τα οποία θα προσελκύσουν την Σαουδική Αραβία. Η χώρα έχει ενημερώσει την Ουάσινγκτον ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει εάν δεν συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι Ισραηλινοί αναμένεται να παρουσιάσουν στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ένα σχέδιο, όπου θα απομακρύνεται μικρός αριθμός εμποδίων που δυσκολεύουν τους Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην Δυτική Όχθη.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.