ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΑΛ για πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης: Από success story σε ενεργειακό Βατερλό

17:24 - 29 Δεκ 2021 | Πολιτική
Για πρωτοφανές φιάσκο με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή την παράταση ως το 2025 της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες ήταν να κλείσουν.

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είχε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον».

«Όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας δήμους».

Σημειώνει ακόμη, ότι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την κυβέρνηση και προσθέτει ότι με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από success story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

{https://twitter.com/kinimallagis/status/1476169715672305668}

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.