ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας στο Reporter: Τα καταφέραμε στις «φουρτούνες»-Ισχυρό momentum το 2022

10:33 - 31 Δεκ 2021 | Πολιτική
Σταϊκούρας στο Reporter: Τα καταφέραμε στις «φουρτούνες»-Ισχυρό momentum το 2022
Το 2021 ήταν αναντίρρητα – άλλη – μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν δεδομένα ένα από τα Υπουργεία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλά στο Reporter.gr για τη δύσκολη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας και για το αναπόφευκτα απαιτητικό 2022 που έρχεται.

Οι πολυεπίπεδες κρίσεις – υγειονομική, ενεργειακή, αλλά και κλιματική – έβαλαν δύσκολα στο οικονομικό επιτελείο, αλλά, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η χώρα κατάφερε να ανταποκριθεί, σημειώνοντας – δεδομένων των συνθηκών – αρκετές μικρές και μεγαλύτερες «νίκες».

Για αυτές, αλλά και τις προκλήσεις που ακολουθούν, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε στη Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία του Υπουργείου σας μέσα στο 2021;

Το 2021, παρότι ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, μια χρονιά παράλληλων κρίσεων και μεγάλων εξωγενών δυσκολιών και αβεβαιότητας, με περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτέλεσε για τη χώρα μας, χρονιά υψηλής ανάκαμψης, εθνικής ανάτασης και πολύπλευρης ισχυροποίησης.

Χρονιά περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας και τους διεθνούς κύρους της Ελλάδας και ανάδειξης της ανθεκτικότητας και των δυνατοτήτων της οικονομίας της, η οποία όχι απλώς άντεξε τους έντονους κλυδωνισμούς της περιόδου, αλλά κατέγραψε και το μεγαλύτερο turnaround αναπτυξιακής δυναμικής. Δυναμική που προσδίδει στο νέο έτος ισχυρή ώθηση και διευρύνει τις θετικές προοπτικές.

Έτσι, σε πείσμα των σοβαρών προκλήσεων, το 2021 ήταν έτος προόδου και έτος-εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή των κόπων μας ή τη μεγαλύτερη επιτυχία, αν θέλετε, του Υπουργείου Οικονομικών για το περασμένο έτος. Το ότι, δηλαδή, καταφέραμε – με σκληρή δουλειά, σχέδιο, σύνεση, μεθοδικότητα και διορατικότητα – όχι απλώς να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία μας στις δυνατές, παγκόσμιες, «καταιγίδες», αλλά και να πάμε τη χώρα μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για ισχυρή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη, όπως αποτυπώνεται και πιστοποιείται από:

  • Τον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, που καλύπτει, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία.
  • Τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και την άνοδο των εξαγωγών, που προσδίδουν βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση.
  • Την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
  • Την ανοδική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής.
  • Την ενίσχυση της μεταποίησης.
  • Την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
  • Την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων.
  • Την επιστροφή του οικονομικού κλίματος στα προ-πανδημίας επίπεδα.
  • Την αύξηση των καταθέσεων.
  • Την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Το – σταθερά – αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος.
  • Το χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου.
  • Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
  • Την αναβάθμιση της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης.
  • Την επιτυχή ολοκλήρωση τεσσάρων αξιολογήσεων από τους θεσμούς, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας.
  • Την ενεργό συμμετοχή της πατρίδας μας στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, καθώς και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα ισχυρό momentum για το 2022. Έτος το οποίο όλες οι αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας, δυναμικής και βιώσιμης αναπτυξιακής διαδρομής για τη χώρα μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή/η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε μέσα στο 2021;

Ο αιφνιδιασμός του 2020 από το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε τη σκυτάλη σε μια κατεξοχήν χρονιά μεγάλων προκλήσεων. Χρονιά που επιφύλασσε για ολόκληρο τον πλανήτη πολυεπίπεδες κρίσεις – υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή –, γεωπολιτικές εντάσεις και έντονη αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του 2021 ήταν η άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των πολλών αυτών, παράλληλων κρίσεων, διασφαλίζοντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για να οδηγήσουμε το εθνικό μας «σκάφος» στον ιστορικό προορισμό του: σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ισχύος, παρά τις μεγάλες «φουρτούνες». Και τα καταφέραμε!

Με σκληρή δουλειά, σύνεση, αποφασιστικότητα και σχέδιο, χαράξαμε οικονομική πολιτική σε ένα ρευστό περιβάλλον. Καλύψαμε άμεσα και γενναία τις ανάγκες στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα μέτρων πρωτοφανούς ύψους και εύρους, που στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ, χωρίς να εκτροχιάσουμε τα δημόσια οικονομικά. Μέτρα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τη ρευστότητα που αντλήσαμε από τις αγορές με εξαιρετικά ευνοϊκό κόστος δανεισμού, μέσα από την άσκηση μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. Μέτρα που στήριξαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κοινωνία και την οικονομία, διαψεύδοντας όλους τους φόβους περί «λουκέτων» και εκτόξευσης ανεργίας.

Παράλληλα, με την ίδια αμεσότητα και τη μέγιστη δυνατή επάρκεια ανταποκριθήκαμε και σε όλες τις άλλες κρίσεις που αναδύθηκαν κατά την διάρκεια του έτους, όπως οι φυσικές καταστροφές και η ενεργειακή κρίση. Στην πρώτη περίπτωση, αποζημιώσαμε άμεσα και γενναία τους συμπολίτες μας, αναβαθμίζοντας συνολικά το πλαίσιο κρατικής αρωγής και λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ με την ίδια αποφασιστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά ανταποκριθήκαμε και στην πιο πρόσφατη κρίση, την ενεργειακή. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με πλήθος μέτρων που συνεχώς εμπλουτίζουμε, επεκτείνουμε και ενισχύουμε με βάση τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στις μεγάλες, αλλεπάλληλες προκλήσεις του 2021 ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποδοτικά. Δεν περιοριστήκαμε, όμως, στη διαχείριση των κρίσεων.

Με το βλέμμα σταθερά στο μέλλον, υπηρετήσαμε στρατηγικούς μας στόχους, όπως οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, συνεχίσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθήσαμε εμβληματικές επενδύσεις και αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία ώστε να θέσουμε τις βάσεις για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και τη συνολική αναβάθμιση της χώρας.

Και το πράξαμε και αυτό με επιτυχία, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες, αλλά και στις δηλώσεις ξένων ηγετών, που μιλούν για υποδειγματική πρόοδο της χώρας.

Ποιον στόχο θέτετε ως Υπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο για το 2022;

Με εφαλτήριο όσα μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει και πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, προχωράμε με ολοκληρωμένο σχέδιο, αυτοπεποίθηση, σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό, θέτοντας, στο πεδίο της οικονομίας, συγκεκριμένους στόχους για το άμεσο μέλλον.

Στόχους όπως είναι, για το 2022, οι εξής: η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η επίτευξη σημαντικής δημοσιονομικής βελτίωσης και η περαιτέρω πρόοδος, ώστε η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα έως το 2023.

Μέχρι στιγμής, έχουμε αποδείξει ότι κατακτάμε συστηματικά τους στόχους μας. Είμαι πεπεισμένος ότι – με υπεύθυνη, μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά – θα εξακολουθήσουμε να τους κατακτάμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:40 - 31 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.