ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης στο Reporter:Το Δημόσιο πρωταγωνιστής στη μετάβαση στη νέα εποχή

16:50 - 02 Ιαν 2022 | Πολιτική
Βορίδης στο Reporter:Το Δημόσιο πρωταγωνιστής στη μετάβαση στη νέα εποχή
Να καταστεί ο δημόσιος τομέας πρωταγωνιστής στη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή είναι ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών και το 2022, όπως λέει στο Reporter.gr ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Το 2021 περιελάμβανε μια σειρά νομοθετικών και θεσμικών παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση και η ατζέντα είναι πλούσια και για το νέο έτος.

Για τις προκλήσεις της χρονιάς που έφυγε και αυτές της χρονιάς που ήρθε μίλησε ο κ. Βορίδης στη Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία του υπουργείου σας μέσα στο 2021;

Οι νομοθετικές και θεσμικές μας παρεμβάσεις είναι εκείνες που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση. Μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών έχουμε νομοθετήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θέτουν το Δημόσιο στον πυρήνα της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνησή μας για την ανάταξη της χώρας. Συγκεκριμένα, νομοθετήσαμε υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Α.Σ.Ε.Π. μέσω της εισαγωγής του πανελληνίου διαγωνισμού προσλήψεων. Επιπλέον, θεσπίσαμε Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο δημόσιο προκειμένου να θωρακίσουμε την ακεραιότητα των διαδικασιών του και καθιερώσαμε τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας προς όφελος των εργαζομένων.

Παράλληλα, καταργήσαμε την καταστροφική απλή αναλογική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και επαναφέραμε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αποκαθιστώντας την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία η Βουλή υπερψήφισε την πρόταση μου για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου λειτουργίας της τηλεργασίας, για το οποίο εκκρεμεί η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στα προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες εφαρμογής των όσων έχουν ψηφιστεί. Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί αλλά νομοθετήσαμε και υπέρ της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημιουργήσαμε το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο υπέρ της νόμιμης άσκησης επιρροής για την πρόληψη της διαφθοράς και προσφάτως βάλαμε μία τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατούσε τις τάξεις της Κοινωνίας των Πολιτών και του εθελοντισμού.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς τον αγώνα που κάναμε προκειμένου να άρουμε όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που καταθέσαμε κατόπιν προτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν είχαμε απέναντι μας μία κοντόθωρη Αριστερά που βρίθει αυτοαναιρέσεων. Τέλος, εφαρμόσαμε μία ακέραια και αδιάβλητη διαδικασία πολιτογράφησης για την οποία δεχθήκαμε τα εύσημα τόσο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη και επιπροσθέτως για πρώτη φορά το Δημόσιο απέκτησε ετήσιο κύκλο στελέχωσης μέσω του οποίου εντοπίζουμε τα κενά και εν συνεχεία τα καλύπτουμε μέσα από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Εν κατακλείδι, το πυκνό νομοθετικό και θεσμικό μας έργο είναι η πλέον απτή απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλουμε να καταστήσουμε τον Δημόσιο τομέα πρωταγωνιστή στη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή και υπέρ αυτού θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα. 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή ή η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε μέσα στο 2021;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού διαμόρφωσαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ταχύτερου και αποτελεσματικότερου μηχανισμού αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό προκαλέσαμε την άμεση κινητοποίηση σύσσωμου του κρατικού μηχανισμού για τη λήψη δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και διαμορφώσαμε πέντε άξονες δράσης υπέρ της κοινωνικής προστασίας, της στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών, της οικονομικής ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεων, της στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε να ανακουφίσουμε σε χρόνο ρεκόρ τους πληγέντες και να τους βοηθήσουμε να ανακτήσουν όσα στερήθηκαν.

Ποιον στόχο θέτετε ως υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο για το 2022;

Πρωταρχικός μου στόχος είναι εντός των αρχών του 2022 να έχει θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο. Σχεδιάσαμε και ήδη παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα πρωτοποριακό και συνεκτικό σύστημα μεταβαίνοντας από την αξιολόγηση της επίδοσης στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης. Κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ο δυναμικός χαρακτήρας της διαδικασίας που δίνει έμφαση στο ρίσκο του προϊσταμένου, ο οποίος θέτει τους στόχους, διαχειρίζεται και κινητροδοτεί τα στελέχη της ομάδας του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδυναμώνουμε τους υπαλλήλους εστιάζοντας στις δεξιότητες τους που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των στόχων της μονάδας μέσα από μια σειρά διοικητικών εργαλείων που ήδη επεξεργάζεται το αναβαθμισμένο ΕΚΔΔΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο διασύνδεσης του νέου συστήματος διαχείρισης της απόδοσης με πολιτικές παρακίνησης και επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας επί τούτου και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου έχουμε δεσμεύσει ποσό 7.000.000 ευρώ.

Στόχος μας είναι το ελληνικό Δημόσιο να απαλλαγεί από το κλίμα εξισωτισμού που το κρατάει μέχρι σήμερα καθηλωμένο. Επόμενος στόχος, η αναμόρφωση του συστήματος επιλογής προϊσταμένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.