ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη του 2% η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

02:56 - 14 Ιαν 2022 | Πολιτική
Nέα εμπροσθοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (13/1) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου 2022, ενώ θα είναι μεγαλύτερη του 2%.

Δήλωσε, επίσης, ότι η εν λόγω αύξηση θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαν οι εργαζόμενοι την 1η Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι μειώθηκε, προσθέτοντας ότι «ευχαριστημένοι θα είμαστε αν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό». Σημείωσε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η ενεργητική ενίσχυση της εργασίας και αναφέρθηκε στο στόχο για 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ το 2023.

Σε ό,τι αφορά το κύμα ακρίβειας κυρίως στην ενέργεια, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τα νοικοκυριά και τώρα και για τις επιχειρήσεις, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν γίνεται να καλυφθεί ολόκληρη η αύξηση στις τιμές, αλλά ειδικά για τις επιχειρήσεις το 50% των ανατιμήσεων και επανέλαβε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η αναταραχή στην αγορά ενέργειας. «Ο πολίτης θα πλήρωνε πολλά περισσότερα, αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, είπε ότι δεν είναι εξετάζεται αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού -όπως είπε- κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Νέα μέτρα

Ερωτηθείς για την πανδημία και τους κλάδους που έχουν πληγεί από τα μέτρα δήλωσε πως από την Παρασκευή (14/1) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πρόκειται να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που αφορούν στους κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση πριν από την Πρωτοχρονιά, τα οποία και συνεχίζουν να υφίστανται.

Ειδικότερα, τα μέτρα θα αφορούν την εστίαση και τον πολιτισμό που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είπε πως θα μπορέσουν να θέσουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να πληρώνονται από το κράτος.

Το μέτρο αρχικά θα ισχύσει για 2 εβδομάδες καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι να αρθούν στη συνέχεια τα μέτρα, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει ανατροπή με την πανδημία, τη μετάλλαξη Όμικρον και τα κρούσματα.

«Όχι» στο lockdown

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε: «Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να είναι ανοιχτή.

Το 2021 αναπτύχθηκε η οικονομία και η ανεργία μειώθηκε ενώ το εισόδημα αυξήθηκε και η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τον τομέα της εργασίας ενώ ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί την εργασία και όχι το επίδομα ανεργίας».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μικρότερες των 60 ετών ηλικίες, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα θα καταλογιστούν τα πρώτα πρόστιμα.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, τονίζοντας ότι προχωρούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα όποια κενά και σημείωσε ότι το 50%+1 το πρότεινε η επιτροπή των ειδικών.

Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ ανέφερε: «Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν θα συμβεί. Δεν υπάρχει η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού στη φιλοσοφία μου.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις δεν θα γίνει, με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος αξιακή και πολιτική. Αποκλείω πλήρως τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ευρεία η κυβέρνηση και προτάσσει την αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση έχει πολλά στελέχη που δεν προέρχονται από τη ΝΔ. η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μετριοπαθές κέντρο. Δεν μας εμποδίζει η αυτοδυναμία και είναι η μεγαλύτερη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου.

Στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά που κάνουμε την επόμενη τετραετία. Η απλή αναλογική δυσκολεύει την αυτοδυναμία. Από τον κ. Ανδρουλάκη έχω ακούσει μόνο γενικές τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά. Αντιμετωπίσαμε εθνικές κρίσεις και προχωράμε σε αλλαγές για καλύτερες προοπτικές της χώρας».

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη:

Τελευταία τροποποίηση στις 03:11 - 14 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.