ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Με την Κροατία μοιραζόμαστε κοινό όραμα για ευημερούσα Βαλκανική

14:11 - 10 Φεβ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Με την Κροατία μοιραζόμαστε κοινό όραμα για ευημερούσα Βαλκανική
Στην Κροατία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την Πέμπτη (10/2) συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός  εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ, ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία και είπε ότι, «ζήσαμε και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων».

«Ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία υποστήριξε την Ελλάδα στις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στέλνοντας ένα Καναντέρ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι με την Κροατία τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξη στη ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και χαίρομαι που ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στην Κροατία. Η Ελλάδα και η Κροατία είναι πρωταγωνίστριες χώρες στην ανάπτυξη το 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουν τις οικονομίες μας απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου».

«Στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δυο κρατών οι διμερείς σχέσεις»

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας, είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συζητήσανε για τις κοινές προκλήσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

«Η θέση της Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εδράζεται στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια. Στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και τη διάσωση κατατρεγμένων. ανθρώπων. Θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν δυο χρόνια ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναβεβαίωσε την στήριξη των ευρωπαϊκά θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα που είναι σύνορα της Ευρώπης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε: «Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έδωσα συγχαρητήρια τον Αντρέι για την επιλογή να πάρει η Κροατία μαχητικά Ραφάλ, κάτι που ανοίγει περιθώρια για μια περαιτέρω σύσφιξη αμυντικής συνεργασίας. Θα συζητήσουμε περαιτέρω στη διάρκεια του γεύματος και θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δυο κρατών, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες».

Πλένκοβιτς: «Η Ελλάδα συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη. Τόνισε ότι συζήτησαν για πολλά θέματα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και στον ΟΟΣΑ.

«Μιλήσαμε και για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για Ειρήνη στην περιοχή», συνέχισε, ενώ για την οικονομία ο κ. Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στις επιδόσεις των χωρών στην ανάπτυξη.

Είπε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενώ τόνισε ότι όπως το περασμένο καλοκαίρι θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και στο μέλλον στην πολιτική προστασία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ενώ είπε ότι συζήτησαν και για την αγορά των μαχητικών Ραφάλ από την Ελλάδα και την Κροατία.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.