ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια ενεργειακά σενάρια συζητήθηκαν στο Μαξίμου

16:59 - 14 Φεβ 2022 | Πολιτική
Ποια ενεργειακά σενάρια συζητήθηκαν στο Μαξίμου
Οι πιθανές επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας συζητήθηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας (14/2) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για όλα τα πιθανά σενάρια, με απώτερο στόχο την διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος).

Συμπερασματικά, κρίθηκε  ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Το ήπιο σενάριο, που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία. Πρόκειται για σενάρια που έχει μελετήσει το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (τελεί υπό την αιγίδα του ENTSOe -Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας), ο οποίος έχει μελετήσει διάφορα πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη-μέλη για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.

Στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε επίσης επί τάπητος το θέμα της διάρκειας της κρίσης, από την οποία θα εξαρτηθεί και το πόσο θα ανέβουν οι τιμές φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα με δεδομένο ότι προχωρά σε επιδοτήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:04 - 14 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.